back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μείωση καπνιστών και αντικαπνιστικός νόμος – Η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Η μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, οι νέες καπνιστικές συνήθειες, η συμπεριφορά των εφήβων και των νέων απέναντι στο κάπνισμα και ο νέος αντικαπνιστικός νόμος είναι το θέμα της νέας μεγάλης έρευνας του «Αθήνα 9.84» σήμερα Παρασκευή 1 Νοεμβρίου από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, η νοοτροπία των Ελλήνων έχει αλλάξει ή αναζητούμε και πάλι παραθυράκια στο νόμο; Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός να εφαρμόσει το νόμο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρώπης; Και τελικά οι καπνιστές είναι πλέον μειοψηφία, όπως δείχνουν οι έρευνες;

Εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου για τους ελέγχους

Τα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την εμπλοκή των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ανέπτυξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η διευκρινιστική εγκύκλιος που να ορίζει πως θα γίνονται οι έλεγχοι από την Αστυνομία και πως θα επιβάλλονται τα πρόστιμα, ενώ δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα μπλοκ για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.

Δ. Αθηναίων: Εικοσαήμερο στάδιο ενημέρωσης των καταστηματαρχών

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Κορομάντζος σημείωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων παρά το γεγονός ότι έχει σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στη Δημοτική Αστυνομία, έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα δράσεων για τους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Θα υπάρξει, είπε, ένα 20ήμερο στάδιο ενημέρωσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να προμηθευθούν βιβλίο αναφορών.

Πέρυσι ο Δήμος Αθηναίων διενήργησε 4.000 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και βρέθηκε ότι στο 60% των καταστημάτων ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμοζόταν.

Μείωση του καπνίσματος στους έφηβους

Η ομότιμη καθηγήτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη των ερευνών από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ) Άννα Κοκκέβη, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα δέσαμε» με την Γαλάτεια Καρακατσάνη και τον Γιάννη Λαβράνο, αναφέρθηκε στις νέες έρευνες που έχουν γίνει και δείχνουν το μεγάλο ποοστό μείωσης των καπνιστών στις νεαρές ηλικίες.

Την τελευταία εικοσαετία (1998-2018) το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά σε όλη τη ζωή των 15χρονων μειώθηκε από 46,3% σε 30,9% και το καθημερινό κάπνισμα από 13,7% σε 8,1%, ανέφερε η Αννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την ίδια ώρα το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2014 κατά 15,4%!
«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη νέα γενιά, όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, είναι θετικά όσον αφορά το κάπνισμα τσιγάρου. Διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων» εξήγησε.

Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2018 χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή του ανέφερε ένας στους τρεις 15χρονους (36,7%), σε υψηλότερο ποσοστό τα αγόρια (39,7%) συγκριτικά με τα κορίτσια (33,7%).

«Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους εφήβους γεννά το ερώτημα του κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτελεί «πύλη εισόδου» των ανηλίκων στο κάπνισμα» σημείωσε η Αννα Κοκκέβη.

Οι καρδιολόγοι κοντά στα παιδιά

Ο Αναστάσιος Μίλκας, M.D., Επεμβατικός Καρδιολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών μίλησε στην ίδια εκπομπή για την καμπάνια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στα σχολεία με θέμα «Γίνε ο Ήρωας της Καρδιάς- Δώσε μία υπόσχεση». Τα παιδιά αρχίζουν και προβληματίζονται, είπε ο κ. Μίλκας, καθώς ρωτούν και αναζητούν να μάθουν πια τι είναι καλό για την υγεία τους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, πρόσθεσε τα νέα παιδιά αρχίζουν και πειραματίζονται τόσο με το τσιγάρο όσο και με τα καπνικά προιόντα κυρίως από περιέργεια και όχι τόσο από προτροπή φίλων.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επαναλειτουργία του 1142

Ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο, επειδή είχε ψηφιστεί το 2008. «Αρχικά αποτύχαμε στην εφαρμογή του και πλέον καταβάλλεται μια νέα προσπάθεια. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε και να επικαιροποιήσουμε κάποια σημεία, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστούν αντίστοιχες προσπάθειες, στο μέλλον.

Μετά από μία δεκαετία δείχνει να είναι αυτή η κατάλληλη εποχή επειδή ο κόσμος φαίνεται να είναι ωριμότερος να δεχθεί αλλαγές και διαφορετικές συμπεριφορές σε σχέση με το κάπνισμα, αλλά και επειδή τυγχάνει του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και του ίδιου του κ Μητσοτάκη». Αναφερόμενος στις βελτιώσεις που έγιναν, επισήμανε ότι στο νόμο δεν υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές, αλλά επεκτάθηκε η εφαρμογή του σε ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει παρουσία ανηλίκων, όπως στις παιδικές χαρές. Ακόμη, όπως είπε, εφαρμόστηκε απόφαση του ΣτΕ για νόμο χωρίς εξαιρέσεις, κάτι που συνεπάγεται την εφαρμογή του παντού, όπως σε καζίνο, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και κτίρια άνω των 400 τμ.

Στην ελεγκτική διαδικασία ενεπλάκη ενεργά η ΕΛ.ΑΣ, δεδομένου ότι έως τώρα αρμόδιες ήταν η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, οι Επιθεωρητές Υγείας, καθώς και οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας των Υγειονομικών Διευθύνσεων των Περιφερειών. Ο κ Παναγιώτης Πρεζεράκος χαρακτήρισε κομβικό σημείο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την εμπλοκή της ΕΛΑΣ, η οποία, όπως τόνισε, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος μόνον σε περίπτωση βεβαιωμένης παραβατικής συμπεριφοράς και μετά από καταγγελίες και αντιδράσεις σε περίπτωση επιβολής προστίμου.  «Οι αστυνομικοί μετείχαν μόνον ως μέλη μικτών κλιμακίων και πλέον μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα», είπε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας.

Για τους ελέγχους σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει, αλλά χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Σε ερώτηση για τον αριθμό στον οποίο θα καλούν όσοι επιθυμούν να κάνουν καταγγελία, απάντησε πως απενεργοποιήθηκε και καταβάλλεται προσπάθεια επανενεργοποίησής του. Το Νοέμβριο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό ο τετραψήφιος 1142 αποκάλυψε ο κ Πρεζεράκος εξηγώντας ότι δεν θα αφορά αποκλειστικά σε καταγγελίες, οι οποίες θα διαβιβάζονται σε αστυνομικά τμήματα, αλλά θα παρέχει και ενημέρωση γύρω από το κάπνισμα. Όπως ανακοίνωσε, μετά από ικανοποιητικό αριθμό παραβάσεων από συγκεκριμένα καταστήματα, θα αποστέλλονται εκπρόσωποι των ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνέχεια θα επιβάλλονται πρόστιμα, το ύψος των οποίων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες

ΤΟ ΠΑΣΚΕΔΙ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την μερική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στόχος των αιτημάτων του Σωματείου είναι να επέλθει ισορροπία στον κλάδο της Εστίασης, όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου. Προτείνει μια βιώσιμη λύση που εξυπηρετεί καταστήματα και θαμώνες, καπνιστές και μη, η Νίκη Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης. «Πρέπει όμως να προστατέψουμε τους εργαζόμενους και τους μη καπνιστές όπως και τους καπνιστές καταναλωτές μας», τόνισε καθώς «αγκαλιάζουμε την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που βρίσκονται ανήλικοι» και «όλοι οι συνάδελφοι εστιάτορες, όπου υπάρχει φαγητό βγάζουμε το τσιγάρο. Από εκεί και πέρα όμως για τους ενήλικες υπάρχουν άλλα μαγαζιά, όπως είναι τα μπαρ, τα καφέ μπαρ και τα ναργιλάδικα». 

Η κ. Κωνσταντίνου θέτει το ζήτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αναφέροντας, πως «μετά από 10 χρόνια βαθιά συνεχιζόμενης κρίσης δεν έχουν άλλο περιθώριο να δουν να μειώνεται η πελατεία τους. Ούτε τα πρόστιμα, ούτε η οριστική ανάκληση της άδειας θα βοηθήσουν την αντικαπνιστική αυτή εξέλιξη». 

Την ίδια στιγμή αντιπροτείνει για τις επιχειρήσεις, να υπάρχουν «ξεχωριστοί χώροι με υαλοπετάσματα, με εξαερισμό εκεί που προβλέπεται με βάση τα τετραγωνικα. 

Ωστόσο, θετικά βλέπουν τον αντικαπνιστικό νόμο οι περισσότεροι καταστηματάρχες εστίασης του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι μίλησαν στον Αθήνα 9.84. Προβλέπουν ωστόσο μείωση του τζίρου και των θέσεων εργασίας ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα θεωρούν υπερβολικές κάποιες διατάξεις του νόμου ενώ δηλώνουν πως πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει και η Ελλάδα τον νόμο κατά του καπνίσματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί ήταν οι καπνιστές που μας είπαν πως είναι υπέρ του μέτρου της απαγόρευσης καθώς δεν επιθυμούν να βλάψουν όσους δεν είναι καπνιστές. Η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης του κέντρου της Αθήνας απαγορεύουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων φοβούμενοι τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Είναι πάντως εμφανής στους Αθηναίους μια αλλαγή προς το καλύτερο στην κοινωνική κουλτούρα και συνείδηση για το κάπνισμα.

Ο αρχαιότερος αντικαπνιστικός Σύλλογος της Ελλάδας

«Ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει ρηξικέλευθες διατάξεις (κατάργηση της εξαίρεσης των κέντρων διασκέδασης, απαγόρευση σε ορισμένους υπαίθριους χώρους, εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ) Ωστόσο, οι εν λόγω διατάξεις κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα λόγω της πολύπλοκης διατύπωσης και των νομικών προβλημάτων που δημιουργούν αφού αλληλεπικαλύπτονται με άλλες ισχύουσες διατάξεις της τροποποιούμενης νομοθεσίας χωρίς να τις καταργούν ρητά» υποστηρίζουν οκτώ σύλλογοι, αστικοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ομάδες πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα.¨Ένας από τους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας από τους παλαιότερους συλλόγους της χώρας καθώς ιδρύθηκε το 1986.

«Η κοινωνία είναι πλέον ώριμη να διεκδικήσει ένα καθαρό από καπνό περιβάλλον. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να δείξει την πυγμή που χρειάζεται για να εφαρμόσει το νόμο επισημαίνει ο πρόεδρος του Αντικαπνιστικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Τσαχρέλιας.
«Ο νόμος ήταν και είναι μια χαρά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαχρέλιας, «ωστόσο ο ελεγκτικοί μηχανισμοί δείχνουν μια ανοχή και μια ενοχή στο να κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα έτσι ώστε η κυβέρνηση να καθιερώσει το ποιοτικό περιβάλλον το οποίο το έχουμε ανάγκη εμείς ως πολίτες και η κυβέρνηση έχει ανάγκη την περιστολή δαπανών για την υγεία.

«Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας ιδρύθηκε το 1986 και η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ το 1988. Αυτό και μόνο καθιστά την Πάτρα πρωτοπόρα στη μάχη κυρίως κατά του παθητικού καπνίσματος. Το γεγονός ότι 10 τοπικοί φορείς έχουν συστήσει ένα δίκτυο, κατά του παθητικού καπνίσματος δείχνει, ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη εξάλλου οι καπνιστές έχουν μειωθεί στο 27% με το 10% να είναι περιστασιακοί καπνιστές. ¨Όταν ιδρύσαμε το σύλλογο το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας έφτανε το 47%.Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα συμμετείχε στη διαβούλευση για τον Αντικαπνιστικό νόμο ωστόσο οι προτάσεις μας δεν υιοθετήθηκαν».

Υπάρχει πλέον κοινωνική συναίνεση

Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη πια για να δεχτεί και να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, είπε ο επικεφαλής της επιτροπής για τον αντικαπνιστικό νόμο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Υπάρχει πλέον κοινωνική συναίνεση για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι καταστηματάρχες το αποδέχονται, οι πολίτες το ζητούν, οι καπνιστές συμφωνούν. Είναι πλέον κοινωνική επιταγή», σημείωσε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα είναι πλέον 27,5%. «Προσεγγίζουμε πια τα ευρωπαϊκά ποσοστά που είναι γύρω στο 25%», πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκης.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Ρωσία: Η χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν καταβάλλει προσπάθειες να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και οι καπνιστές βρέθηκαν εξορισμένοι στον… ρωσικό χειμώνα.

Γαλλία: Υπήρξε μέχρι πρόσφατα χώρα των φανατικών καπνιστών, αλλά και των πελατειακών σχέσεων των πολιτικών με το λόμπι του καπνού.

Αυστρία: Είναι η μόνη χώρα στην οποία το ζήτημα της απαγόρευσης καπνίσματος έφθασε να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού.

Τουρκία: Στην γειτονική χώρα η πραγματική τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος ταυτίστηκε με την έλευση στα πράγματα του Ταγίπ Ερντογάν.

  Νίνα Κομνηνού – Έλενα Μπρέγιαννη – Κώστας Ράπτης – Καλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα