back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκπαιδεύοντας σχεδιαστές αστικών παιχνιδιών στο Innovathens

Διαβάστε επίσης

Αυτές τις ημέρες στο Innovathens του δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη έχει στηθεί ένα πειραματικό σχολείο για μεγάλα παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν να σχεδιάζουν παιχνίδια στην πόλη. Αστικά παιχνίδια.

Trust in Play

Πρόκειται για το Trust in Play: European School of Urban Game Design που υποστηρίζει νέους επαγγελματίες στον τομέα αυτό, καθοδηγώντας τους να δημιουργήσουν μια βιώσιμη απασχόληση και να εξερευνήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στις πόλεις μας, μέσα από το παιχνίδι. Έτσι 30 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες, από 10 χώρες της Ευρώπης 12 νέοι σχεδιαστές από την Ελλάδα, και πάνω από 30 άτομα από Ευρώπη, Ασία και Αμερική ανεξάρτητοι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στην Αθήνα.

Το Trust in Play αφορά πτυχιούχους ή νέους καλλιτέχνες στον τομέα του σχεδιασμού παιχνιδιών και των αλληλεπιδραστικών εμπειριών αλλά και όσους ασχολούνται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, τον ακτιβισμό ή με κάποιον συναφή τομέα.

Διεθνής Εβδομάδα Εκπαίδευσης Παιχνιδιών

Το σχολικό έτος Trust in Play ξεκίνησε με μια εντατική εκπαιδευτική εκδήλωση διάρκειας 5 ημερών στην Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει μαθήματα από εμπειρογνώμονες συνεργατών σε βασικά θέματα που σχετίζονται με τη μεθοδολογία, τις καλλιτεχνικές και κοινοτικές προσεγγίσεις, τα εργαλεία σχεδιασμού και ανάπτυξης παιχνιδιών, τη χρηματοδότηση, την παραγωγή, και προώθηση του τομέα της δημιουργίας αστικών παιχνιδιών.

Aστικό παιχνίδι

Aστικό παιχνίδι μπορεί να είναι ένα κυνήγι θησαυρού, ένα παιχνίδι που θα σχεδιαστεί για πρόσφυγες σε camp ή σε ένα Κ.Α.Π.Ι. ειδικά σχεδιασμένο για ηλικιωμένους ή για παιδιά με αναπηρίες αλλά και για επαγγελματικά γκρουπ, εταιρείες κλπ.

«Μπορεί να πραγματοποιείται σε φυσικό χώρο μέσα στη πόλη ή και ψηφιακά με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή και σε συνδυασμό των δύο», εξηγεί  στον Αθήνα 9.84, ο Γιώργος Σαμαντάς κοινωνικός ανθρωπολόγος του Innovathens. «Σκοπός των παιχνιδιών στην πόλη είναι να προάγει σχέσεις εμπιστοσύνης, να φέρει διαφορετικούς ανθρώπους σε επαφή. Ένα από τα ζητούμενα είναι να φτιάξουμε ένα κοινωνικό χώρο όπου διαφορετικοί άνθρωποι θα βρεθούν, θα παίξουν μαζί και  σε ένα δεύτερο επίπεδο το παιχνίδι για κάποιους ανθρώπους είναι δουλειά, δηλαδή, για τους σχεδιαστές αυτών των παιχνιδιών.  Στόχος του Trust in Play είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία για σχεδιασμό παιχνιδιών μέσα στην πόλη π.χ. πως εμπλέκεις περισσότερους ανθρώπους, πως χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, ποιους εμπερικλείεις και ποιους αποκλείεις, τι ηθικοί περιορισμοί υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα όλο αυτό να οδηγεί  σε μια επαγγελματική κατάρτιση».

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου από τις 18.00 στο Innovathens θα παρουσιαστούν  τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής εβδομάδας σε μια γιορτή για την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης συνάντησης του Trust in Play στην Αθήνα.

Διοργανωτές

Το Trust in Play πραγματοποιείται από το Goëthe Institut, το Amsterdam University of Applied Sciences, τους Edgeryders, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το INNOVATHENS powered by Samsung, σε συνεργασία με το Resilient Athens.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα