back to top
22.6 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

22.6 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Το νέο μετάλλιο του Μαραθωνίου της Αθήνας με την υπογραφή σπουδαίων δημιουργών

Διαβάστε επίσης

Γυρίζει σελίδα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Από φέτος και για επόμενα οκτώ χρόνια- έως το 2026 – θα υποδέχεται στον τερματισμό τους χιλιάδες δρομείς όλων των αγώνων με ένα καινούριο μετάλλιο,στο οποίο θα καταγράφεται και μια διαφορετική κομβική στιγμή από την πλούσια παγκόσμια ιστορία του σπουδαίου Ολυμπιακού αγωνίσματος και βεβαίως τις ελληνικές ρίζες του.

Το νέο μετάλλιο, στη μία όψη του οποίου θα απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στην άλλη θα φιλοξενούνται κάθε χρονιά γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου από σπουδαίους διακεκριμένους εικαστικούς, παρουσιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα παρουσία των δημιουργών του, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Βαρώτσου και Σπύρου Κίζη.

Οι δύο πρώτοι καλλιτέχνες με τους οποίους ξεκινά το συγκεκριμένο εγχείρημα ο ΣΕΓΑΣ είναι ο Αλέκος Φασιανός για το 2019, ο οποίος και αποτύπωσε τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Το 2020 θα ακολουθήσει ο Ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα με την υπογραφή του Κώστα Βαρώτσου. Στο μετάλλιο του 2021, με θέμα τη γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, θα δημιουργήσει τη δική του εικαστική σύνθεση ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

«Πρόκειται για την πιο ξεχωριστή συνέντευξη που έχουμε δώσει ποτέ. Είναι ξεχωριστή και ως προς την θεματολογία της, αλλά και βεβαίως γιατί έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε δίπλα μας δύο σπουδαίους δημιουργούς, τον κ. Αλέκο Φασιανό και τον Καθηγητή Κώστα Βαρώτσο, δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την τέχνη στην Ελλάδα.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, όπως γνωρίζετε, είχε όλα αυτά τα χρόνια ένα πολύ ωραίο μετάλλιο, που συγκέντρωσε θετικά σχόλια από δρομείς σε όλο τον κόσμο. Όταν σκεφτήκαμε να αλλάξουμε το μετάλλιο, το οποίο αποτελεί το ενθύμιο κάθε δρομέα, προβληματιστήκαμε, διότι για να αντικαταστήσουμε κάτι καλό θα πρέπει να πάμε σε κάτι πολύ καλύτερο.

Δουλέψαμε πάνω σε αυτό σχεδόν δύο χρόνια. Τελικά καταλήξαμε στην ιδέα του γενικού συντονιστή του Μαραθωνίου, Μάκη Ασημακόπουλου, σε ένα μετάλλιο με χρονική διάρκεια και συνέπεια. Επιλέξαμε ένα μετάλλιο οκταετούς διάρκειας, αρχικά διότι είναι οκτώ τα γράμματα της λέξης Marathon και επειδή το 2026 θα έχουν συμπληρωθεί 130 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο. Η μία όψη να παραμένει ίδια και στην άλλη να υπάρχει κάθε χρόνο η απεικόνιση ενός σημείου σταθμού στη γέννηση και στην πορεία του μαραθωνίου δρόμου, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.

Το πρώτο μετάλλιο θα έχει την απεικόνιση της “Μάχης του Μαραθώνα” από τον Αλέκο Φασιανό και συνεχίζουμε το 2020 με τον “Ημεροδρόμο”, όπου δημιουργός θα είναι ο Κώστας Βαρώτσος. Και οι δύο προσφέρουν το έργο τους στον ΣΕΓΑΣ στον ΑΜΑ στο παγκόσμιο δρομικό κίνημα είναι οι πιο σημαντικοί εθελοντές μας για αυτή τη χρονιά. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δημιουργούς. Είμαι βέβαιος πως το μετάλλιο θα συγκεντρώσει την προσοχή της δρομικής κοινότητας και των δρομέων και θα αποτελέσει σύντομα συλλεκτικό αντικείμενο. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου αυτού μεταλλίου”, ήταν τα λόγια του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου με τα οποία υποδέχτηκε όσους αφιλοκερδώς εργάστηκαν για την υλοποίηση του νέου αυτού εγχειρήματος.

«Η Τέχνη έχει τον ρόλο να συνδέει το πολιτισμικό στοιχείο με τον ίδιο τον δρομέα. Ο δρομέας είναι αυτός που έχει στην πλάτη του την πολιτισμική του υπόσταση και προσπαθεί να σπάσει το νήμα», δήλωσε από την πλευρά του ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος και συνέχισε: «Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ για την πολύ τιμητική πρόταση. Ο Μαραθώνιος δεν αφορά μόνο τον δρομέα που συμμετέχει, μεταφέρει το μήνυμα που είναι “διαγώνιο” και αφορά όλη τη διαστρωμάτωση της ζωής του. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες όλοι οι καλλιτέχνες να είμαστε μέρος της ζωής. Να μην είναι η τέχνη απομονωμένη σε ατελιέ, και σκοτεινές τρύπες. Η τέχνη είναι μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας. Αυτή η πρόκληση είναι σημαντική καθώς συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την μεγάλη εκδήλωση του Μαραθωνίου που ενώνει στην Αθήνα όλο τον πλανήτη. Το μεγαλειώδες στον Μαραθώνιο είναι πως κάθε ένας που συμμετέχει “κουβαλάει” χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του δικού του πολιτισμού. Χιλιάδες λοιπόν άνθρωποι, χιλιάδες πολιτισμοί, τρέχουν ενωμένοι σε ένα κοινό στόχο. Ο συμβολισμός είναι συγκλονιστικός. Μετέχουν στον Μαραθώνιο όλα τα θραύσματα της ιστορίας. Και δηλώνουν ότι είναι ζωντανά. Είναι ακόμα ενεργά. Αυτός είναι ο συμβολισμός του Μαραθωνίου».

Ο σχεδιαστής του νέου μεταλλίου, Σπύρος Κίζης, δήλωσε: “Προ πενταετίας ήταν η δική μου πρώτη επαφή με το Μαραθώνιο, όταν ένας πολύ καλός μου φίλος ανακοίνωσε πως θα τρέξει . Μέχρι τότε δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το θεσμό. Όταν τερμάτισε τον είδα καταϊδρωμένο με το μετάλλιο στο στήθος. Η συγκίνηση και η ικανοποίηση ήταν έκδηλες στα μάτια του. Κοίταξα γύρω μου και όλοι οι άνθρωποι, από αθλητές ως απλοί δρομείς, είχαν την ίδια χαρά και συγκίνηση στο βλέμμα τους. Μετά από καιρό, βλέποντας το μετάλλιο στο γραφείο μου, σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να το εξελίξουμε ώστε να πάρει μια πιο σύγχρονη μορφή. Ήρθα σε επαφή με τον κ. Ασημακόπουλο, ο οποίος με έφερε σε επαφή με την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ. Τους ευχαριστώ πολύ που μου έδωσαν την ευκαιρία. Είναι ένα εγχείρημα που έγινε από μια πηγαία θέληση να γίνει μια δωρεά στο θεσμό αυτό. Φυσικά με την εξαιρετική ιδέα του ΣΕΓΑΣ να αποκτήσει μια υπεραξία το μετάλλιο βάζοντας από την πίσω πλευρά τα έργα των εξαίρετων καλλιτεχνών, η τιμή για εμένα είναι μεγαλύτερη”.

Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7εκ., είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου (zinc) και ζυγίζει περίπου 120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη “FINISHER”, ενώ υπάρχει και διαθέσιμος χώρος ώστε οι τερματίζοντες δρομείς να έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν το όνομα και την επίδοσή τους. Το μετάλλιο θα διατίθεται (όροι και προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν) και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη “COLLECTOR” (αντί του “FINISHER”). Η εταιρεία Medal Time (Ολλανδία) έχει την ευθύνη της παραγωγής του μεταλλίου συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των ανάγλυφων και εγχάρακτων στοιχείων στις επιφάνειες του.

Κάθε χρόνο, θα χαράσσεται πάνω στο μετάλλιο και ένα διαφορετικό από τα οκτώ γράμματα της λέξης “MARATHON” ώστε το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου, να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μία μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Στην ανανέωση της εικόνας και της θεματολογίας του μεταλλίου του Μαραθωνίου της Αθήνας συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, η πλήρης λίστα με τα ονόματα των οποίων, όπως έχει ήδη διαμορφωθεί, θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον ΣΕΓΑΣ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα