back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύγκλητος ΟΠΑ: «Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα φοιτητών και προσωπικού»

Διαβάστε επίσης

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την έκρυθμη κατάσταση και τις σχεδόν καθημερινές παραβατικές συμπεριφορές στους χώρους του πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «επεισόδια από αγνώστους που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας τις ως ορμητήριο για συγκρούσεις με την αστυνομία».

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήρθε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτηρίου, με τις εικόνες να προκαλούν οργή στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης γενικότερα.. Πάντως, η αφορμή για την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου αποτέλεσε η πρόσφατη εκκένωση από την αστυνομία του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων που τελούσε υπό κατάληψη. «Σταθερή θέση του Πανεπιστημίου ήταν και παραμένει ότι το εν λόγω κτήριο θα πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση και χρήση του Ιδρύματος και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του στο πλαίσιο της αποστολής του» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συγκλήτου:

Η Σύγκλητος με αφορμή την εκκένωση του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, που τελούσε υπό κατάληψη, επισημαίνει ότι σταθερή θέση του Πανεπιστημίου ήταν και παραμένει ότι το εν λόγω κτήριο θα πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση και χρήση του Ιδρύματος και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του στο πλαίσιο της αποστολής του.

Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτήριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας. Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, καθώς συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτηρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού.

Τα φαινόμενα αυτά, ακόμα και αν έχουν μικρή χρονική διάρκεια, συντελούν στην παρακώλυση της καθημερινής λειτουργίας του Ιδρύματος, στην αποθάρρυνση των φοιτητών να προσέρχονται στα μαθήματα και στην υποβάθμιση της σχέσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον χώρο τους.

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν και δικαιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιβάλλον ελευθερίας χωρίς βία και φόβο. Αυτό το περιβάλλον πρέπει όλοι να εξασφαλίζουμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί. Η Σύγκλητος παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα