back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το 12% των Ελλήνων ταλαιπωρείται από τον σακχαρώδη διαβήτη

Διαβάστε επίσης

Η νόσος-μάστιγα του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής, της διατροφικής υπερβολής και της καθιστικής ζωής εξελίσσεται σε επιδημία που προβληματίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη,

το 9% του πληθυσμού της γης, δηλαδή περίπου 450 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη και σχεδόν 240 εκατομμύρια ασθενείς θα προστεθούν τα επόμενα 25 χρόνια.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 έχει τετραπλασιαστεί και υπολογίζεται ότι ο διαβήτης ταλαιπωρεί το 11%-12% του πληθυσμού.

Επιπλέον, καταγράφεται σημαντική αλλαγή στην αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 1 η οποία υπολογίζεται στο 3% κάθε χρόνο. Ο νεανικός διαβήτης αφορούσε κυρίως μικρές ηλικίες, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η ραγδαία αύξηση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 καταγράφεται ως παγκόσμιο πρόβλημα. Οι ειδικοί την αποδίδουν κυρίως στην αύξηση της παχυσαρκίας αλλά και στην καθιστική ζωή, στο χρόνιο στρες στις διαταραχές ύπνου, στην κακή διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αναφέρει ότι ο διαβήτης είναι πια οικογενειακή υπόθεση, καθώς δυνητικά αφορά όλες τις οικογένειες και επομένως η καλή γνώση των σημείων, συμπτωμάτων και παραγόντων κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας είτε για να τον αναγνωρίσουν μέσα στην οικογένεια νωρίς, είτε για να τον προλάβουν.

«Είναι σαφές πλέον ότι το 80% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλείται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την εφηβεία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες. Όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ή την ευκολότερη διαχείριση του τύπου 1 όταν αυτός εμφανιστεί. Η μείωση της εμφάνισης του διαβήτη ξεκινά επομένως από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα