back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανικές εκλογές : Δωρεάν ευρυζωνικές συνδέσεις από το Εργατικό κόμμα

Διαβάστε επίσης

Το Εργατικό κόμμα δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει σε κάθε νοικοκυριό και σε όλες τις επιχειρήσεις στη Βρετανία ελεύθερο Internet Broadband εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα και σχηματίσει κυβέρνηση.

Το σχέδιο των Εργατικών προβλέπει την εθνικοποίηση της Openreach – μονάδας της BT – και τη φορολόγηση πολυεθνικών κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου.

Ο υπουργός των Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης Τζον ΜακΝτόνελ υπογράμμισε στο BBC ότι – «το σχέδιο των £ 20 δισεκ. είναι ένα όραμα για το Ηνωμένο Βασίλειο που θα εξασφαλίσει την ευρυζωνική πρόσβαση σε όλη τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι πρόκειται για – «ένα παλαβό σχέδιο».

Η εθνικοποίηση της Openreach – του δικτυακού βραχίονα της BT – θα δημιουργήσει ένα πανεθνικό ιντερνετικό δίκτυο που θα ανήκει στο κράτος.

Ο κ. ΜακΝτόνελ διευκρίνισε ότι με το νέο σύστημα διαδικτυακής σύνδεσης θα εξυπηρετηθούν πρώτα οι μικρές απομονωμένες κοινότητες που σήμερα έχουν τη χειρότερη σύνδεση με το Broadband και θα επακολουθήσουν οι κωμοπόλεις και οι λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι μεγάλες πόλεις οι οποίες έχουν καλή και γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση θα ενταχθούν στο πανεθνικό κρατικό δίκτυο τελευταίες.

Ο ΜακΝτόνελ ισχυρίσθηκε ότι το κόστος της εθνικοποίησης της Openreach θα ανέλθει στα £20 δισεκ. O διευθύνων όμως σύμβουλος της BT αμφισβήτησε ευθέως αυτό τον υπολογισμό και επεσήμανε ότι το πραγματικό κόστος θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο και ότι τελικά θα ανέλθει στα £100 δισεκ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η νέα δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το εκλογικό σώμα ήταν πρώτη είδηση στα πρωινά δελτία του BBC και πρωτοσέλιδο θέμα σε δύο πρωινές εφημερίδες – τους Times και τη Metro.

«Δισεκατομμύρια υπόσχεται το Εργατικό κόμμα για την εθνικοποίηση του broadband» – ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα The Times. To ελεύθερο internet θα έχει ένα κόστος για τον φορολογούμενο από £ 12 δισεκ. μέχρι και £ 25 δισεκ., σημειώνουν οι Times. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν άλλα £ 20 δισεκ. για την έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας σε πανεθνικό επίπεδο, προσθέτει η εφημερίδα.

«Το Εργατικό κόμμα υπόσχεται δωρεά broadband για όλους» – ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της Metro. Μια κυβέρνηση Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει έως το έτος 2030 σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλες τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν ελεύθερη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενημερώνει τους αναγνώστες της η εφημερίδα.

Το σύστημα θα είναι υπερσύγχρονο και η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων , σημάτων και πληροφοριών θα γίνεται με μεγάλη ταχύτητα , υπογράμμισε στο BBC ο Τζον ΜακΝτόνελ.

«Πρόκειται για ένα ακόμη σχέδιο που κινείται στο χώρο της φαντασίας και το οποίο θα επιβαρύνει τους ψηφοφόρους με πολλά δισεκατομμύρια», ήταν η πρώτη αντίδραση των Συντηρητικών.

«Ακόμη μία υπερβολικά ακριβή πρόταση στη λίστα των επιθυμιών του Εργατικού κόμματος» , έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα