back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΔΕΗ: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση οφειλών σε funds

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε funds, καθώς στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης σε funds απαιτήσεων επισφαλών πελατών της, όπως συμβαίνει και με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια από τις τράπεζες με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Αυτό όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα βοηθήσει στην διαχείριση αλλά και στην θεσμοθέτηση του πλαισίου τιτλοποίησης, διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με δύο επενδυτικούς φορείς.

Όπως είναι γνωστό η τιτλοποίηση που θα γίνει μέσα στο 2020 αναμένεται να ενισχύσει  σημαντικά τα έσοδα της ΔΕΗ κατά 400 εκατ ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Θα περάσει απαιτήσεις επισφαλών λογαριασμών και καταναλωτών της σε φορείς οι οποίοι θα τηρήσουν την δική τους στάση και φιλοσοφία, ως προς την εισπραξιμότητα των λογαριασμών με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα.

Το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν οι φορείς αυτοί που θα αναλάβουν τις απαιτήσεις, όχι απέναντι στους συστηματικούς κακοπληρωτές αλλά σε αδύναμα νοικοκυριά που έχουν αρρύθμιστες μικρές σχετικά οφειλές.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην  Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή,” στην κατεύθυνση αυτή, με το άρθρο 12 εντάσσονται και οι απαιτήσεις εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων του ν. 4354/2015, όπως οι απαιτήσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, προκειμένου αφενός να μπορούν να τιτλοποιήσουν τις απαιτήσεις τους και αφετέρου κατά τη διαχείρισή τους να υφίστανται όλα τα εχέγγυα της σχετικής νομοθεσίας”.

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα