back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Ας τολμήσουν αν θέλουν εκλογές την Άνοιξη

Διαβάστε επίσης

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020 που φέρεται να εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με δημοσιεύματα σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε το βράδυ της Πέμπτης με πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση της Νίκαιας.

“Ας το τολμήσουν αλλά αν τελικά το τολμήσουν αυτό, ξέρετε τι θα γίνει; Θα γίνει το εξής οξύμωρο. Αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν την στρατηγική της παρένθεσης τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά την δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τα σενάρια αυτά, αρχικά, με σκωπτικό τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τα ως «το σούπερ σχέδιο να μας αιφνιδιάσει» και ως το σχέδιο που «θα ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο, όπως διαρρέεται από διάφορους κύκλους, περιλαμβάνει διπλές εκλογές τις οποίες υποτίθεται ότι θα κερδίσει και τις δύο, για να διαλύσει την απλή αναλογική.

«Λοιπόν εγώ θέλω να πω ένα πράγμα. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά αν ισχύει , αν ισχύουν αυτές οι σκέψεις δεν γίνονται γι αυτούς τους λόγους, αλλά γίνονται γιατί μάλλον οι άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι έχουν κατασκευάσει μια φούσκα επικοινωνιακή», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως υποστήριξε αυτή η φούσκα «πουσάρεται από τα Μέσα Ενημέρωσης που τους στηρίζουν» και όπως «όλες οι φούσκες, όσο κι αν πουσάρονται, κάποια στιγμή σκάνε». Επισήμανε ότι με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η ΝΔ δεν θα πιάσει τους στόχους για την ανάπτυξη, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν 4% και τώρα μετά βίας αγγίζει το 2,8%. «Αυτό κάποια στιγμή θα βγει. Δεν θα βγει κατά την διάρκεια εκτέλεσης, θα βγει τον Απρίλη του 2021» σημείωσε.

Επιπλέον στάθηκε στο γεγονός ότι μπορεί να φιλοκυβερνητικά Μέσα να επικεντρώνονται στον δήθεν χαμό που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προσπαθεί να συνταιριάξει τις αντιφάσεις μέσα στο κόμμα του, γιατί όπως σημείωσε «εκεί έχουν τρία κόμματα στη συσκευασία του ενός». Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Θέλουν να βγάλουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάνουν καλλιστεία. Ενώ είναι από την παράταξή τους ο Παυλόπουλος. Κάνουν καλλιστεία για το ποιον Πρόεδρο θα προτείνουν». Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, ενέταξε και την ισχυρή ακροδεξιά τάση που έχει αναδυθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας περιγράφοντας την κατάσταση ως εξής: «Δώσαμε μια μάχη όλοι μας και νομίζω ιδίως εσείς εδώ στην Νίκαια και νικήσαμε την Χρυσή Αυγή στο δικαστήριο, με την ηρωική παρουσία της Μάγδας Φύσσα. Κι ενώ νικήσαμε την Χρυσή Αυγή στο δικαστήριο και στις εκλογές και βγήκε εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή, ξαφνικά βλέπουμε να έχουν γεμίσει τα κυβερνητικά και τα βουλευτικά έδρανα της κυβέρνησης με φωνές που αντηχούν και μοιάζουν με τις κραυγές της Χρυσής Αυγής. Και βλέπουμε να είναι συγκυβερνήτης η ακροδεξιά».

«Λοιπόν, όλα αυτά είναι αντιφάσεις», είπε, «μεγάλες αντιφάσεις. Κάποια στιγμή θα σκάσουν. Το ξέρουνε. Και λένε: «μήπως προλάβουμε αυτές τις αντιφάσεις να πάμε στην κάλπη;»”, ανέφερε. Έτσι, συνεχίζοντας τη συζήτηση με τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: “Τους λέμε: Μια παροιμία έχει ο λαός της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η νύχτα και γελά. Εμείς τους λέμε να το τολμήσουνε. Ας το τολμήσουν αλλά αν τελικά το τολμήσουν αυτό, ξέρετε τι θα γίνει; Θα γίνει το εξής οξύμωρο. Αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν την στρατηγική της παρένθεσης τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά την δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν».

Σε άλλη ερώτηση για την ψήφο των ομογενών ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ για εμπαιγμό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “εκεί που καταλήγει η ΝΔ είναι σε μία πρόταση που μόνο την ομογένεια δεν αφορά”, καθώς “καταλήγουν σε μια πρόταση όπου για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να έχει φύγει μετά το 1980 και πρέπει να έχει να αποδείξει ότι έζησε 2 χρόνια στη χώρα”.
“Ε , με συγχωρείτε. Ποιος ομογενής το έχει κάνει αυτό… Ποιος ομογενής;”, διερωτήθηκε.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να επανεξετάσει τη στάση της , τονίζοντας πως «εγώ λοιπόν από εδώ τους καλώ να το ξανασκεφθούν, να ξανασκεφθούν την πρότασή μας. Η πρότασή μας είναι τεκμηριωμένη, αφορά την ομογένεια. Όσοι μας ακούν ή θα μας ακούσουνε ομογενείς συμπολίτες μας στην Αμερική στην Αυστραλία, να καταλάβουν ότι τους κοροϊδέψανε ψιλό γαζί»
Επανήλθε, έτσι, στο πνεύμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντάς την παράλληλα, λέγοντας: “Εμείς αυτό που προτείναμε ήταν να αφήσουμε τα κόλπα με τους ομογενείς και να μην βάζουμε την ομογένεια σε γαλάζια και κόκκινα καφενεία. Αυτό προτείναμε. Και να ψηφίζουν όμως όλοι. Αλλά να βγάζουν τους δικούς τους υποψήφιους, και να βγάλουμε από 3 έως 8 έδρες στη Βουλή”. Την πρόταση αυτή την απέρριψε η ΝΔ, διότι όπως εκτίμησε: “αυτοί ήθελαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και συνθήκες αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Και βεβαίως αυτό απαιτεί 200 ψήφους”.
Στρέφοντας την κριτική του στη στάση του Τάκη Θεοδωρικάκου είπε: “Έβαλε το ΚΚΕ κάποιες εν πάση περιπτώσει προϋποθέσεις κι έρχονται τώρα και λένε τις ικανοποιούμε όλες. Γιατί; Για να αποδείξει εδώ ο συντοπίτης σας ο υπουργός Εσωτερικών ότι είναι μεγάλος μεταρρυθμιστής”.
Και συνόψισε τη σχετική αναφορά του ως εξής: “με συγχωρείτε μια τρύπα στο νερό είναι αυτό. Δεν είναι μεταρρύθμιση”, καλώντας συγχρόνως όσους “μας ακούν ή θα μας ακούσουνε, ομογενείς συμπολίτες μας στην Αμερική στην Αυστραλία, να καταλάβουν ότι τους κοροϊδέψανε ψιλό γαζί και να συνειδητοποιήσουν ότι με την πρότασή μας μπορεί να υπάρξει διέξοδος και λύση”.
Κλείνοντας την αναφορά του έκανε λόγο, ειδικότερα, για μια λύση που “δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς στη χώρα γιατί και αυτό δεν είναι σωστό, ιδίως όταν σκέφτονται να επαναφέρουν την ενισχυμένη αναλογική και τις 50 έδρες μπόνους, που με μια ψήφο διαφορά θα παίρνει 50 έδρες ο πρώτος και άρα θα αισθάνεται ο πολίτης που φορολογείται στην Ελλάδα μειονεκτικά, απέναντι στον πολίτη που τον φορολογεί ο Τραμπ, αν η δική του ψήφος θα κρίνει το που θα πάνε οι 50 έδρες”.
Και ταυτόχρονα τόνισε: “ Από την άλλη, όμως, είναι μια διέξοδος ώστε να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό που φέρνει η κυβέρνηση δεν δίνει αυτό το δικαίωμα”.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα