back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

#PAINted – Ζωγραφίζοντας την έμφυλη βία

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), η γυναικεία οργάνωση Κέντρο Διοτίμα και η  Makeup & Digital Artist, Ελεάνα Δημοπούλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους στην καμπάνια #PAINted.

#PAINted

«Η καμπάνια #PAINted αξιοποιεί το χρώμα για να «μιλήσει» για όλες τις μορφές έμφυλης βίας: λεκτική, σωματική, ψυχολογική / συναισθηματική, οικονομική και σεξουαλική βία» επισημαίνει στον Αθήνα 9.84, η Νατάσα Κεφαλληνού υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα. «Μορφές που συχνά δεν αφήνουν ορατά σημάδια, ωστόσο προκαλούν πολλαπλά τραύματα στα άτομα που τις έχουν βιώσει ή τις βιώνουν, είτε στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο χώρο (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking, stalking κ.ά.) .

«Αόρατο φαινόμενο»

«Επιχειρούμε ζωγραφίζοντας τον πόνο και το τραύμα, δίνουμε ορατότητα σε ένα «αόρατο φαινόμενο», που πολλές φορές διαφεύγει από τις στατιστικές, ενώ συχνά συγκαλύπτεται από βολικούς μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται. Αόρατο διότι τα περιστατικά δεν καταγράφονται σε στατιστικές είτε γιατί δεν υπάρχουν αυτές είτε γιατί δεν καταγγέλλονται», διευκρινίζει η κα Κεφαλληνού .
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ υπάρχει μεγάλη αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας το 2018. Το 2017 είχαμε 3.930 καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές ενώ  το 2018 έχουμε 4722 καταγγελίες. Εδώ προκύπτει το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων. Δυστυχώς ούτε στη χώρα μας αλλά ούτε και σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. δεν διαθέτουν ένα μηχανισμό καταγραφής και διασταύρωσης των περιστατικών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αποτέλεσμα να μην έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση και την ένταση του φαινομένου. Αξιολογώντας λοιπόν τα στοιχεία της Αστυνομίας θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι είτε έχουμε αύξηση των περιστατικών είτε έχουμε αύξηση των καταγγελιών δηλαδή, ότι όλο και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και πιθανότατα ζητούν βοήθεια».

Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε να μάθουν όλοι να αναγνωρίζουν όλες τις μορφές έμφυλης βίας. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη διαμόρφωση συλλογικής κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στην έμφυλη βία και τον σεξισμό αλλά και η ενίσχυση μια συλλογικής νοοτροπίας στήριξης των επιζωσών/επιζώντων  έμφυλης βίας.

137 γυναικοκτονίες παγκοσμίως κάθε μέρα

Τα στοιχεία είναι τραγικά

137 γυναικοκτονίες καταγράφονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Γυναίκες που δολοφονούνται από συζύγους ή/και συγγενείς επειδή η τοξική αρρενωπότητα, σε διάφορες εκδοχές της, θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί βία για το «σωφρονισμό» μας, βία ακόμα και ανθρωποκτόνα.

Στην Ελλάδα για το 2019 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 11 γυναικοκτονίες.

Επιπλέον, χιλιάδες είναι οι γυναίκες, θύματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενδοοικογενειακής βίας, που καταφεύγουν και καταγράφονται κάθε χρόνο στο υποστηρικτικό δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, στις αστυνομικές/δικαστικές/ιατροδικαστικές αρχές.

Φεμινιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 25/11/2019

Με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών φεμινιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα. Θα προηγηθεί προ συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6.00 και πορεία προς στη Βουλή.

Αν βιώνεις έμφυλη βία ή γνωρίζεις κάποιο περιστατικό κάλεσε στη Γραμμή SOS 15900 για να λάβεις την απαραίτητη πληροφόρηση.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα