back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα η ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση πλαισιώνει την εθνική προσπάθεια για δημοκρατία και ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες, εκπέμπει μήνυμα εκσυγχρονισμού» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια. Παραδέχθηκε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι χωρίς την έκταση που μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας επιθυμεί, αναφερόμενος ειδικά στο άρθρο 16 που δεν μπήκε καν στην προτείνουσα Βουλή, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπερασπίστηκε τις τροποποιήσεις για την εκλογή ΠτΔ και την αποσύνδεση από την διάλυση της Βουλής, καθώς και του άρθρου 54 για την ψήφο των αποδήμων.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εκλέγεται Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, όπως εκλέγεται Πρόεδρος Σωματείου με σχετική πλειοψηφία, ο κ Μητσοτάκης τόνισε ότι η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση για την αποσύνδεση από πρόωρες εκλογές και έφερε ως παράδειγμα το 2014, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε την εκλογή Προέδρου για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρα. «Η συνταγματική πρόβλεψη για εκλογή με σχετική πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητά πρόσωπο με ευρύτερη δυνατή συναίνεση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε την ευχή του το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να ψηφιστεί με 300 βουλευτές. Για το άρθρο 86 και την κατάργηση της αποσβεστικης προθεσμίας σχολίασε ότι πρέπει όλοι να χειροκροτήσουν την διακομματική συμφωνία των κομμάτων.

Μίζερη και καχεκτική χαρακτήρισε την Συνταγματική Αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας, ειδικά στην περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει να μην υιοθετεί την ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86, ώστε η δωροδοκία να εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα με αναδρομική ισχύ, αλλά και αν επιμείνει να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμη και με σχετική πλειοψηφία. Την πρόταση αυτή χαρακτήρισε αδιανόητη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα στιγματίσει όχι μόνο το Σύνταγμα αλλά και την ίδια τη ΝΔ, που θα χρεωθεί μια δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία μετά το 2008.  Την κατηγόρησε ακόμη ότι αρνείται ακόμη και τα στοιχειώδη για να ικανοποιήσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις αλλά και επειδή φοβάται αποκαλύψεις για στελέχη της που σχετίζονται με την υπόθεση Νοβάρτις.

Άτολμη αλλά αναγκαία χαρακτήρισε την Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι δεν είναι μια χαμένη ευκαιρία όπως το 2008. Διατύπωσε εκ νέου την διαφωνία της με την δυνατότητα εκλογής Πρόέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία, λέγοντας ότι δεν εκλέγουμε πρόεδρο Σωματείου, εξέφρασε επίσης την αντίθεση της με τις αλλαγές στο Σύνταγμα αναφορικα με τους περιορισμούς στο άρθρο 54, προτείνοντας αυτά να γίνουν με νόμο και όχι στον Συνταγματικό χάρτη της χώρας και χαιρέτισε την αναθεώρηση του άρθρου 86, λέγοντας ότι με αυτήν τελειώνει σήμερα η δημαγωγική εκμετάλλευση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Η Συνταγματική Αναθεωρηση εξυπηρετεί την στρατηγική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ» υποστήριξε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χαρακτήρισε καρικατούρα τα δημοψηφίσματα, όπως του 2015, που αποφάσιζαν ενήλικοι εντός και εκτός δωματίων. Πρότεινε εκ νέου την συνολική κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και όχι μόνο την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας και τάχθηκε κατά του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό.

Δειλή χαρακτήρισε την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι «η Ελλαδα είναι ανεκτική μεν αλλά χριστιανική και ελληνική δε».

Χαμένη ευκαιρία χαρακτήρισε την Συνταγματική Αναθεώρηση ο επικεφαλής του Μέρα 25, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι προωθείται μια αναθεώρηση που θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κομμάτων. Χαιρέτισε την αλλαγή στην ψήφο των αποδήμων, ζήτησε την κατάργηση της ασυλίας για βουλευτές και υπουργούς και εξέφρασε την αντίθεση του με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό η τη Βουλή, προτείνοντας τη σύσταση ενός εκλεκτορικού σώματος.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα