back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου

Διαβάστε επίσης

Έντονα αντέδρασε η Αθήνα στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αμφισβήτησε για ακομα μια φορά τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, ενώ υποστήριξε ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ανακοίνωση του ο εκπρ;oσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για άκυρα διμερή μνημόνια και τεχνάσματα με τα οποία “δεν παράγονται διεθνή έννομα αποτελέσματα”.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

“Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν μπορεί να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αντί η Τουρκία να ομιλεί για θέση νησιών στη λάθος πλευρά την καλούμε να αναρωτηθεί, εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου” καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα