back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

N. Κοτζιάς: Tα σημεία που οφείλει να προσέξει η ελληνική πλευρά

Διαβάστε επίσης

Για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,  στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά όχι με απειλές και εκβιασμούς.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Κοτζιάς: «η Τουρκία έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τις εμπειρίες της στη Συρία και ανησυχώ ότι πολλές πλευρές στην Ελλάδα -και κυβερνητικές- δεν έχουν αντιληφθεί τα διδάγματα τα οποία θα πρέπει να εξάγει η διπλωματία μας και τα σημεία που οφείλει να προσέξει».

Εξήγησε ότι «Η Τουρκία έχει από το 1973 μία μέθοδο με την οποία κάνει πολιτική και την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς δεν την αντιλαμβάνεται. Πρώτον, εντοπίζει περιοχές, θαλάσσιες ή νησιά, που επιδέχονται αμφισβήτηση. Δεύτερον, τις “γκριζάρει”, τρίτον, παρεμποδίζει την Ελλάδα από την εκεί χρήση των δικαιωμάτων της και τέλος, υποστηρίζει πως αυτές οι περιοχές είναι δικές της, με σκοπό να μας σύρει σε διαπραγμάτευση».

Σε άλλο άλλο σημείο τόνισε ότι: «δεν μπορούμε να είμαστε μοναχοφάηδες στη Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τις κυριαρχίες και τις ζώνες μας, δηλαδή να αποδεχθεί την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και να μην κάνει παραβιάσεις. Είμαι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι με απειλές και εκβιασμούς».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν κινδυνεύει η συμφωνία. Μόνος κίνδυνος είναι να μην υλοποιηθεί με καλή διάθεση από ελληνικής πλευράς και από εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα