back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Διαβάστε επίσης

Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές. Επί της αρχής, «ναι» ψήφισαν 288 βουλευτές , 7 ψήφισαν «όχι», και υπήρχε ένα «παρών».

Το ΜεΡΑ25 είχε δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει και θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν δικαιολογημένα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μουζάλας και η Κυριακή Μάλαμα,

Την ίδια συντριπτική πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών είχαν και όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 86 βουλευτές υπερψήφισε όλα τα άρθρα ενώ δήλωσε «παρών», μόνο στο άρθρο 4 που αφορά τον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού,

Αναλυτικά:

295 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9,11, 13, 14, 15, 16, 17 18, 19, 20, 21, 22, και 23.

288 ψήφους υπέρ, 7 όχι και 1 «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 2, 10, 24 και το ακροτελεύτιο άρθρο .

288 ψήφους υπέρ και 8 «παρών» έλαβε το άρθρο 12

206 ψήφους υπέρ 7 όχι και 83 «παρών» έλαβε το άρθρο 4

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές προβλέπουν:

-Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12

-Κάθε κόμμα έχει τουλάχιστο 3 υποψηφίους βουλευτές, ‘Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

– Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

-Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

-Επικαιροποίηση εκλογικών καταλόγων Ελλήνων του εξωτερικού κάθε 8 χρόνια.

-‘Ασκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί σαράντα (40) τουλάχιστον εκλογείς.

-Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

-Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

-Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

-Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

-Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:

Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα εθνικά θέματα: «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική. Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις.

Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα».

«Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;

Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του. Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία.

Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας –δεν είναι πλέον, βολεύτηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εγώ δεν δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική.

Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων. Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας.

Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας. Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια.

Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.

Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές.».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε: «Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας. Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει.

Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αντιπαράθεση που είχε λάβει χώρα προ μηνός με τον κ. Πέτσα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Αλλά έρχονται δυστυχώς και μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της Κυβέρνησής μας.

Και σας προειδοποίησα εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής. Την οποία στρατηγική εξέφρασε σαφώς ο Κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, ασχέτως αν με είπατε ψεύτη όταν το επεσήμανα. Και δεν είχατε καν την εντιμότητα να αναγνωρίσετε το λάθος σας.

Εφαρμόσατε, το δόγμα της «λεπτής γραμμής» του κ. Πέτσα, που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο. Ένα δόγμα που ούτε το προσφυγικό βοήθησε, όπως φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των ροών.

Φοβηθήκατε να ανεβάσετε του τόνους για τα εθνικά θέματα λόγω του προσφυγικού, και ενδεχομένως δεν τολμήσατε να πιέσετε τους εταίρους μας, που διστάζουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα τους με την Τουρκία».

«Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων. Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών. Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση. Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη. Συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα Είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα. Και επειδή ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο.

Για αυτό μου είναι ακατανόητο γιατί τόσους μήνες αντί να καλείτε την Τουρκία να συμμορφωθεί, δεν αξιοποιείτε ευθέως την απειλή των κυρώσεων», είπε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ήταν ο πρώτος που «δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο». Και συνέχισε:

«Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία. Και όταν έγινε η εξόρυξη έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σας μας έλεγε ότι η Τουρκία ζημιώνει η ίδια την εικόνα της, διότι εκεί βρίσκει μόνο λάσπη, σαν να ήταν αυτό το θέμα.

Λες και αυτό ένοιαζε τη Τουρκία, αν θα βρει λάσπη και όχι να θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο. Και κυρίως, αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο.

Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση. Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, κατέθεσε δέσμη έξι προτάσεων για τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά:

«Πρώτον, λοιπόν, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας [και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας] ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο.

Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016».

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου των απόδημων, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε «τη συγκροτημένη, σφαιρική και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος, χωρίς καμία ”πίσω σκέψη” για μικροκομματικά οφέλη».

Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή που κατήρτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, «κατέληξε περίπου στο ίδιο πλαίσιο όπου έχουν καταλήξει όλοι οι αντίστοιχοι διεθνείς θεσμικοί φορείς στην περίπτωση χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως η Ελλάδα:

Στο λεγόμενο σύστημα «κλειστής» εκπροσώπησης, με προκαθορισμένο, κλειστό δηλαδή, αριθμό εδρών που αντιστοιχούν στους ψηφοφόρους του εξωτερικού. Είναι το μοντέλο που υιοθετούν κράτη με σημαντική Διασπορά, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων με τα εθνικά χρώματα, όχι με κομματική φανέλα», είπε ο κ. Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης:

«Βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ναυλωμένες πτήσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και τα δωρεάν εισιτήρια, με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα του παλιού κομματικού συστήματος μετέφεραν τους οπαδούς τους από το εξωτερικό για να ψηφίσουν…».

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμακώνοντας τα πυρά του, κ . Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ πως «το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό.

Αν δεν ήταν άλλωστε, δε θα διαλέγατε ως υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό τον κ. Διαματάρη. Γιατί ξέρατε καλά τον κο Διαματάρη, πριν τον κάνετε υφυπουργό.

Ξέρατε πολύ καλά όχι μόνο ότι δεν είχε πτυχίο. Αλλά και την ιστορία του Εθνικού Κήρυκα. Ξέρατε ότι ο ίδιος είχε υπογράψει στην εφημερίδα του κείμενο, το 2017, με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα, στο οποίο αποκαλούσε τους χουντικούς ”μάλλον καλοπροαίρετους”».

Ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι έχει προχωρήσει ο υπουργός Εσωτερικών σε δύο βελτιώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει δύο βασικά ζητήματα:

«Η πρώτη Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Προβλέποντας, το νομοσχέδιο, εφάπαξ εγγραφή και διατήρηση των ίδιων εκλογικών καταλόγων για μία οχταετία, δεν εξασφαλίζει για το μέλλον, την ύπαρξη του προβλεπόμενου πραγματικού δεσμού του εκλογέα με τη χώρα

Η πρότασή μας, που λύνει το πρόβλημα, είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα.

Αν όμως μπορεί αυτά τα θέματα να τα ρυθμίσει ο Υπουργός με υπουργικές αποφάσεις, παρακάμπτεται η απαίτηση του Συντάγματος για έγκριση από τα δύο τρίτα της Βουλής. Γι’ αυτό προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη».

Μητσοτάκης: Νίκη του κοινοβουλευτισμού το νομοσχέδιο

«Πετύχαμε μεγάλη διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο. Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούσε ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα αλλά και έλλειμμα δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική, απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα. Με το νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στην κατοχυρωμένη συνταγματική πρόνοια να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήταν μια νίκη του κοινοβουλευτισμού.

Είμαι ευχαριστημένος γιατί θα πλησιάσουμε τις 300 ψήφους. Κάνω έκκληση τελευταίας στιγμής στο κόμμα που δεν θα ψηφίσει, να αναθεωρήσει τη στάση του».

«Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι στο δρόμο προς την επίτευξη συναίνεσης. Η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε πολλές φορές, εγώ συναντήθηκα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα, ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία – κύριε Τσίπρα ελπίζω να μην αλλάξετε γνώμη και να μας εκπλήξετε δυσάρεστα-.

Ενσωματώνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και κάθε διαφορετική προσέγγιση, θα ήταν καταφανώς αντισυνταγματική. Συμπατριώτες μας, θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με τουλάχιστον 40 εκλογείς, όπως πρεσβείες, προξενεία, αλλά και σε εγκαταστάσεις των απόδημων.

Αυξάνονται σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Εκεί θα βρίσκονται και υποψήφιοι της διασποράς. Κάθε άλλη λύση σχετικά με τη σταυροδοσία, θα δημιουργούσε σοβαρά, ανυπέρβλητα προβλήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως μια δημοκρατική νίκη, αφού ουσιαστικά διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου. Γιατί πολλοί Έλληνες του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα, παρότι το επιθυμούσαν. Και αυτό ενέχει ταξικό πρόσημο. Αυτό ξεπερνιέται λοιπόν», ανέφερε και συνέχισε:

«Είναι κοινοβουλευτική νίκη, αποτελεί μια νίκη εθνική. Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την πατρίδα. Αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για την πατρίδα σε παλαιότερες και σε νεότερες γενιές. Η σημασία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απλώνει πιο μακριά το εθνικό βλέμμα.

Αναγεννά την παλιά τους εξωστρέφεια. Πάνω απ όλα όμως, σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία, η συνεδρίαση στέλνει μήνυμα ενότητας. Είμαστε λίγοι για να παραμένουμε διχασμένοι».

Ανησυχία Γεννηματά για τα Ελληνοτουρκικά

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά και τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Έχουμε νέο επικίνδυνο άλμα του τουρκικού σχεδιασμού που επιβάλει εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρές εθνικές γραμμές.

Τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων: Στοχευμένη διπλωματική ενεργοποίηση και απαίτηση αλληλεγγύης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς. Να πιέσουμε για επιβολή κυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό κ. Μητσοτάκη, όσο και εγώ στο ΕΣΚ να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, χρειάζεται ενίσχυση όλων των σχημάτων που ενεργοποιήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και η συνεννόηση με χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση ΑΟΖ με τις όμορες χώρες και να καταστήσουμε σαφές πως ο μόνος δρόμος για επίλυση της διαφοράς, είναι η Χάγη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

«Η εθνική μας κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συνέχισε η κ. Γεννηματά και αναφερόμενη στο θέμα καθ αυτό, δηλαδή την ψήφο των απόδημων, υποστήριξε:

«Είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση. (…) Αυτονόητο δικαίωμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και δικαίωμα των παιδιών που ξενιτεύτηκαν. Εμείς προτείναμε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι καταγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. (…) Ξεκαθαρίσαμε ότι είναι απαραίτητο να προσμετράται η ψήφος του στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».

«Παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις μας, εμείς δίνουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Εργαστήκαμε σκληρά για να υπάρξει συναίνεση. (…) Καταφέραμε σήμερα να πετύχουμε το μίνιμουμ μιας συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε και να γίνει δεκτή η εναλλακτική δική μας πρόταση με την υποχρεωτική συμμετοχή τριών Ελλήνων του εξωτερικού στο Επικρατείας, εν των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται στις εκλόγιμες θέσεις», συνέχισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κουτσούμπας: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήθελαν τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος

Κατά την τοποθέτησή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε πως η στάση του κόμματος διαφέρει ριζικά από αυτή των άλλων παρατάξεων:

«Το ΚΚΕ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το θέμα αυτό χωρίς τακτικισμούς, με στόχο τη διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού. (…) Θεωρούμε αυτό τον κόσμο αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού που αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό. Η στάση αρχών που κράτησε το ΚΚΕ, διαφέρει ριζικά από τη στάση άλλων πολιτικών δυνάμεων. (…)

Επιδίωκαν τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος όπως έκαναν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και κρύβονταν πίσω από αμφιλεγόμενα σχήματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Βαρουφάκης: Προσβλητικό το νομοσχέδιο

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε.

Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Όπως είπε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός των Εσωτερικών, οι αλλαγές αυτές θα αφορούν σε:

-Αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων ανά 8 χρόνια (10 προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) στους κάτοικους του εξωτερικού

-Στη διακομματική επιτροπή που συστήνεται προκειμένου να μελετά τις απορριπτικές ενστάσεις των υποψηφίων εκλογέων του εξωτερικού θα συμμετέχει ως εισηγητής και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Δεν μπορεί να έχει πλέον κανείς επιχείρημα καταψήφισης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως το νομοσχέδιο θα λάβει 291 ψήφους (καταψηφίζει το μέρα25).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα