back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: «Παράνομη η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη» – Ασπίδα σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαβάστε επίσης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050, αφήνοντας όμως την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής προς το παρόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κλείστηκε «συμφωνία για να γίνει [η ΕΕ] κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», ανέφερε ο Μισέλ μέσω Twitter, χαιρετίζοντας το «σημαντικό» επίτευγμα.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, η απόφαση που πήραν οι ηγέτες είναι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διατύπωση ότι «ένα κράτος μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί σε αυτόν τον στόχο σε ό,τι το αφορά και η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».

Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μίγμα, κατά τις ίδιες πηγές.

«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Οι εκπομπές CO2 από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεν, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει οι Βρυξέλλες πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσει διάσκεψη δωρητών στα μέσα Ιανουαρίου στα Τίρανα για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό του Νοεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσει στα μέσα Ιανουαρίου στα Τίρανα μια διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία, η οποία επλήγη τον Νοέμβριο από έναν φονικό σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα οργανώσουμε μια διάσκεψη δωρητών στα μέσα Ιανουαρίου στα Τίρανα για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζονται επενδύσεις για να προετοιμαστεί μια μακρά περίοδος ανοικοδόμησης», διευκρίνισε.

Η ιδέα να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη διατυπώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να βοηθηθεί η Αλβανία να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σφοδρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους. Περίπου 5.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι πόλεις Δυρράχιο και Τουμάνι. Στην πρωτεύουσα Τίρανα, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σχεδόν 70 πολυκατοικίες και 250 σπίτια.

Τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα