back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Σίσι

Τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συγκεκριμένα την παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης συζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αφού καταδίκασε την εν λόγω συμφωνία λέγοντας ότι δεν παράγει τα οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που να παρεμποδίζουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υλοποίηση των προνοιών μιας παράνομης συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θεωρεί πως τυχόν στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συμφωνήθηκε περαιτέρω όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου συντονίσουν τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΚΥΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα