back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μέτρο Θεσσαλονίκης – Μαραθώνια συνεδρίαση

Διαβάστε επίσης

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 15 ώρες και ολοκληρώθηκε νωρίτερα το πρωί, υπέρ της έγκρισης μελέτης κατασκευής της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στη Θεσσαλονίκη με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σημείο.

Ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης καθώς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπέβαλαν ένσταση εξαίρεσης από τη διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης δυο μελών του ΚΑΣ, του Μιχάλη Τιβεριου διότι είναι υπέρ της απόσπασης έχοντας προσωπική εμπλοκή ως έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρο κατά τα έτη 2012-2014.

Και του Εμμανουηλ Κορρέ διότι η μελέτη και το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων θα αναληφθούν από το μηχανικό, Δημήτριο Κορρέ και εταιρία που σχετίζεται με συμφέροντα του και ο οποίος είναι αδελφός του μέλους του ΚΑΣ.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την παραπάνω στάση ο Γενικός Γραμματεας του ΥΠΠΟΑ, Γιώργος Διδασκάλου και μετά από ψηφοφορία των μελών του ΚΑΣ αποφασίστηκε ομόφωνα η μη εξαίρεση των δυο μελών.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης από την Αττικό Μέτρο ο πρόεδρος της εταιρίας, Νίκος Ταχιαος τόνισε ότι η λύση είναι και το μετρό και τα αρχαία και αναφερόμενος την μελέτη του 2017, που δεν προχώρησε είπε ότι πρόκειται για απόφαση και όχι μελέτη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας το 2016, η οποία είναι αμετάκλητη, επιβεβαιώνεται η αρτιότητα απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Και όπως επεσήμανε ο κύριος Ταχιαος «απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η πλάκα οροφής στο σταθμό πρέπει να επανέλθουν τα αρχαία».

Παρεμβαίνοντας ο κύριος Διδασκάλου επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο τελειώνει το 2023. «Καλούμαστε να διαχειριστούμε τις παραλήψεις των προηγούμενων διοικήσεων» κατέληξε.
«Το θέμα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό» τόνισε από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Β.Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα