back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ντόναλντ Τραμπ: θέλω να διεξαχθεί «άμεσα» η δίκη στη Γερουσία

Διαβάστε επίσης

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι θέλει να διεξαχθεί «άμεσα» η δίκη του στο Κογκρέσο, σχολιάζοντας τη δήλωση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ότι δεν θα προχωρήσει στην επίδοση του κατηγορητηρίου σε βάρος του στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι εννοούν να διεξαγάγουν τη διαδικασία.

«Λοιπόν αφού οι Δημοκρατικοί δεν μου έδωσαν καμία τήρηση της ορθής νομικής διαδικασίας στη Βουλή, ούτε δικηγόρους, ούτε μάρτυρες, ούτε τίποτα, τώρα θέλουν να υπαγορεύσουν στη Γερουσία πώς θα κάνει τη δίκη», υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Twitter.

«Θέλω να γίνει η δίκη άμεσα!», πρόσθεσε, μία ημέρα μετά την έγκριση του κατηγορητηρίου σε βάρος του από τη Βουλή.

«Αδιέξοδο» στις συνομιλίες των Δημοκρατικών με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ

Οι Δημοκρατικοί συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία αξιώνοντας να κληθούν να καταθέσουν κορυφαία νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, καθώς επιδιώκουν να στρέψουν το επίκεντρο της προσοχής σε αυτή τη διαδικασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Μία ημέρα μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίθηκαν οι δύο κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου, η πρόεδρός της, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει στην επίσημη επίδοση του στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της άνω Βουλής εννοεί να διεξαχθεί η διαδικασία.

«Θα είμαστε έτοιμοι όταν δούμε τι σκοπεύουν να κάνουν», δήλωσε η Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με συνεργάτες της, η Πελόσι δεν αναμένεται να κάνει καμιά κίνηση πριν το αμερικανικό Κογκρέσο επιστρέψει από τις διακοπές για τις γιορτές του τέλους του έτους, στις αρχές Ιανουαρίου.

Αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει τον Μακόνελ, ο οποίος είπε αργότερα πως οι συνομιλίες των ηγεσιών των δύο κομμάτων βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Δεν είμαι σίγουρος ποιο πλεονέκτημα έχει το να απέχουν από το να μας στείλουν κάτι που δεν θέλουμε», σχολίασε. «Αν η πρόεδρος της Βουλής θέλει να καθυστερήσει εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Οι Δημοκρατικοί αξιώνουν να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Μικ Μαλβέινι, υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, και ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ο Μακόνελ είπε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία επί της διαδικασίας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική άνω Βουλή, τον Τσακ Σούμερ. «Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης του 73χρονου Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου.

«Είναι η υπεράσπιση του προέδρου τόσο αδύναμη που κανένας από τους ανθρώπους του προέδρου δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί ενόρκως;» διερωτήθηκε ο Σούμερ, ο οποίος προέτρεψε τον Μακόνελ να εξετάσει κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης διακοπής της λειτουργίας του Κογκρέσου το ενδεχόμενο να επιτρέψει την κλήση μαρτύρων.

Η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει πως θα τον ενδιέφερε η διαδικασία να κρατήσει, μοιάζει πλέον να έχει αλλάξει στάση και απαιτεί η δίκη να αρχίσει «άμεσα», ενώ κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θέλουν να τελειώνουν με το ζήτημα.

Ο 77χρονος Μακόνελ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι άγονται και φέρονται από «πρόσκαιρα πάθη» και τις «κομματικές» τους σκοπιμότητες και έκανε σαφές πως δεν αναμένει η Γερουσία να κρίνει ένοχο τον Τραμπ. «Η ψηφοφορία [της Βουλής] δεν αντανακλά τι αποδείχθηκε.

Αντανακλά μόνο το πώς αισθάνονται [οι Δημοκρατικοί] για τον πρόεδρο. Η Γερουσία πρέπει να το διορθώσει αυτό», είπε ο Μακόνελ από το βήμα στα μέλη του σώματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα