back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η κακοκαιρία – «Βούλιαξε» η Ηπειρος, απαγορευτικό στην Κρήτη

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία πλήττει την χώρα από το απόγευμα της Κυριακής, ενώ προβλέπεται επιδείνωση για σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ λόγω των ισχυρών ανέμων

Συγκεκριμένα, δεν εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά προς και από Κρήτη. Το ίδιο ισχύει και για τα δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο, ενώ τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με συμβατικά πλοία. Επίσης δεν εκτελούνται δρομολόγια από Αγία Μαρίνα για Νέα Στείρα, από Καβάλα για Θάσο, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα, από Πάτρα για Κεφαλονία, από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» χθες και την Αττική, προκαλώντας αρκετά προβλήματα στους δρόμους αλλά και στην ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στην Άρτα

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα και στον Νομό της Άρτας. Στην είσοδο της πόλης, από την παλιά εθνική οδό προς Αγρίνιο, υπερχείλισαν δύο ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Σε πολλά σημεία γίνονται καθιζήσεις του οδοστρώματος, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής έχει καταστρέψει καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Η ισχυρή κακοκαιρία στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε αρκετά προβλήματα και στην περιοχή της Πάτρας, ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, έσπασαν οι κάβοι του πλοίου «Φαιστός Παλάς», με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε μώλο και να υποστεί ζημιές.

Κακοκαιρία: Στα 6 μέτρα το ύψος των κυμάτων στο Ιόνιο

Οπως αναφέρει το meteo, νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, σύμφωνα με το EAA-meteo, προκαλούν πολύ μεγάλο κυματισμό, ενώ σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα φτάσει περίπου τα έξι μέτρα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Πάτρα, κλειστή η Γέφυρα του Ρίου

Η ισχυρή κακοκαιρία στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην περιοχή της Πάτρας.

Από το απόγευμα έβρεχε καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις κατολισθήσεων. Στη παλιά Εθνική οδό, στο ύψος των Καμινίων, σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε δύο υπόγεια σπίτια στην Οβρυά και στο Κουκούλι, καθώς και για κοπή δέντρου το οποίο ήταν έτοιμο να πέσει στην οδό Καρόλου.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή Δεμένικα, καθώς για λίγη ώρα οι κάτοικοι δεν είχαν ρεύμα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους, έμεινε κλειστό το πορθμείο του Ρίου – Αντίρριου. Υπήρξε μάλιστα και συσκότιση στη γέφυρα κατά την διάρκεια της καταιγίδας.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Δευτέρα, όπου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τις πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο Ιόνιο και πιθανώς και στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνεόυν δυτικοί νοτιοδυτικοί με ένταση 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Στη Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα μησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά  και στη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί με ένταση 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου και στην Ηπειρο η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Έυβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο  νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα νότια και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 και πιθανώς τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνεόυν δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. και από το βράδυ σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκά, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια. Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα νότια πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την παραμονή τα Χριστούγεννα

Αρχικά αύριο Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων, στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά, ενώ στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ο καιρός ανήμερα τα Χριστούγεννα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Πέμπτη

Την Πέμπτη, αναμένονται στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά
παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο και 5 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα ανατολικά θα σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα