back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα χωρίς χιόνι – Κλειστά χιονοδρομικά

Διαβάστε επίσης

Χριστούγεννα χωρίς χιόνι με κλειστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Ο καιρός δεν έκανε το χατήρι των εκδρομέων αλλά και των επαγγελματιών του χώρου.

«Υπάρχουν ακυρώσεις ενώ, αν και υπάρχει υψηλή πληρότητα, ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος και αρκετοί έχουν καθίσει στα σπίτια τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, αναλύοντας τα δεδομένα μέχρι και την

«Δεν κατάφερε να ανοίξει κανένα για τα Χριστούγεννα κάτι που σημαίνει μεγάλη απώλεια ποσοστού του ετήσιου τζίρου», υπογράμμισε μιλώντας στο  «ΠρακτορείοFM» o εκπρόσωπος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας. Ανέφερε, πως το φαινόμενο είναι γενικότερο «αφορά και τα υπόλοιπα Βαλκάνια» ενώ εξήγησε πως παρόλα αυτά στις χώρες στα βόρεια σύνορα «οι χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στο να τα καταφέρουν να λειτουργήσουν τα συστήματα τεχνητής χιόνωσης ούτως ώστε να προσελκύσουν κάποιους, ειδικά Έλληνες, πελάτες οι οποίοι όταν είδαν πως δεν υπάρχει χιόνι στην Ελλάδα».

Πιο βόρεια για «παιχνίδι» στο χιόνι

Οι συγκεκριμένες συνθήκες είχαν, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, ως αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να κάνουν «κρατήσεις στη Βουλγαρία, τη Σερβία κ.ο.κ., όπου λειτουργούν, ή έστω υπολειτουργούν, κάποιες πίστες».

Το 20 με 25% του ετήσιου τζίρου ήδη χάθηκε

«Τουλάχιστον για Χριστούγεννα, και αναμένουμε να δούμε για Πρωτοχρονιά, δεν έχει χιόνι. Αυτό σημαίνει ότι ένα 20 με 25% του ετήσιου τζίρου ήδη χάθηκε, αυτό γιατί οι γιορτές και οι αργίες που αυτές συνεπάγονται, ειδικά για φέτος και όπως έπεφταν ημερολογιακά μέσα στην εβδομάδα, θα έδιναν σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να κάνει μια μεγάλη εκδρομή», ανέφερε ο κ. Λεφούσης.

Παράλληλα, εξήγησε,  πως μέρος των απωλειών στον τομέα των χειμερινών σπορ κερδίζει το …«τραπέζι».

«Όταν δεν έχει χιόνι χάνεται σχεδόν εντελώς ο πελάτης, υπάρχουν βέβαια από την άλλη κάποιοι προορισμοί όπως η Αράχωβα, το Καϊμακτσαλάν, το Πήλιο, η Νάουσα, τα Καλάβρυτα, στους οποίους ο πελάτες στη συνέχεια (σ.σ και μετά την απώλεια του χιονιού) κατευθύνεται στον γαστρονομικό τουρισμό. Αυτός όμως από την άλλη δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη των προορισμών για πολυήμερη παραμονή των επισκεπτών, καθώς οι περισσότεροι όταν κάνουν τις κρατήσεις τους το Σεπτέμβριο, ή τον Οκτώβριο, τις κάνουν με σκοπό να αθληθούν και να κάνουν χιονοδρομικά αθλήματα», εξηγεί.

Η Ελλάδα του βουνού και του λευκού

Παρνασσός και Καλάβρυτα  συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 19 χιονοδρομικά τα οποία μπορούν εφόσον υπάρχει εκεί χιόνι μπορούν να τεθούν σε λειτουργία, ενώ το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα χιονοδρομικό κέντρο είναι ο Παρνασσός «που είναι και το πιο σύγχρονο σε υποδομές. Διαθέτει από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις θα λέγαμε στην Ευρώπη», όπως εξηγεί. Μαζί με τον Παρνασσό τα Καλάβρυτα «είναι τα δύο χιονοδρομικά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην κεντρική και τη Νότια Ελλάδα».

Την ίδια ώρα στη Βόρεια Ελλάδα στην κορυφή σε αριθμό επισκέψεων «είναι τα 3-5 Πηγάδια που έχουν και το μοναδικό σύστημα τεχνητής χιόνωσης», ακολουθεί «το Καϊμτσαλάν, η Βασιλίτσα που προσελκύουν πιο πολύ τον κόσμο». Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα δέχτηκαν στην περυσινή σεζόν «περίπου 250.000 χιονοδρόμους», ενώ «άλλοι τόσοι υπολογίζεται πως είναι οι μη χιονοδρόμοι που τα επισκέφτηκαν», καταλήγει ο κ. Λεφούσης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα