back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αύξηση ρευματοκλοπής – Ρυθμίσεις χρεών 155 εκ ευρώ

Διαβάστε επίσης

Αύξηση των ρευματοκλοπών το 2018, έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, δείχνει η μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών δικτύου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή σε τεχνικές απώλειες (όπως αναφέρονται οι ρευματοκλοπές) αποδίδεται το 2017 το 4,1% των απωλειών του διασυνδεδεμένου δικτύου, επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας.
Έτσι, το ποσοστό αυτό είναι κατά 0,9% μεγαλύτερο από το μερίδιο των τεχνικών απωλειών κατά το 2017, όταν σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη του Διαχειριστή, είχε διαμορφωθεί στο 3,2%. Επομένως, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι πρακτικές κλοπής ρεύματος ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά το προηγούμενο έτος.

Ανάκαμψη εκ νέου το 2018 μετά τη μείωση του 2017

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2018 το φαινόμενο των ρευματοκλοπών μεγεθύνθηκε εκ νέου, καθώς τα δεδομένα του 2017 συνιστούσαν αισθητή βελτίωση έναντι του 2016, όταν οι τεχνικές απώλειες είχαν αγγίξει το 4,2% της συνολικής εισερχόμενης ενέργειας. Ακόμη πιο ανησυχητικό, από το γεγονός ότι το 2017 αποδείχθηκε τελικά παρένθεση, είναι πως η επανάκαμψη του φαινομένου συνέβη τη χρονιά που ξεκίνησε να «τρέχει» το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών (Μάρτιος 2018) και άρχισε η εφαρμογή αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής (Ιούνιος 2018).
Από την άλλη πλευρά, όπως είναι φυσικό, η άνοδος το 2018 των τεχνικών απωλειών είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι συνολικές απώλειες την προηγούμενη χρονιά, με τον μέσο ετήσιο όρο τους να διαμορφώνεται στο 9,7% επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας, έναντι 9,3% το 2017. Μάλιστα, η αύξηση των ρευματοκλοπών ήταν σχεδόν η αποκλειστική αιτία της αύξησης των συνολικών απωλειών, καθώς οι υπόλοιπες παράμετροι έμειναν περίπου σταθερές.
Ειδικότερα, οι απώλειες επί του Δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ) ανήλθαν πρόπερσι στο 2,5%, όταν το 2017 διαμορφώθηκαν στο 2,4%. Επίσης, οι απώλειες επί του Δικτύου Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) άγγιξαν το 3,1%, όταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκαν στο 3%.

Χρέη 155 εκ. ευρώ ρύθμισαν οι οφείλετες της ΔΕΗ

Ικανοποιητικά κρίνει τα αποτελέσματα του νέου συστήματος διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών η διοίκηση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Οκτωβρίου οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή προσήλθαν στα καταστήματα της εταιρίας περί τους 110.000 πελάτες της, οι οποίοι και ρύθμισαν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 155 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης, τα αποτελέσματα του πάγιου προγράμματος διακανονισμών της επιχείρησης σε συνδυασμό και με την αυστηρότερη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν φέρει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του συνολικού όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 2,7 δις. ευρώ, ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται και η εισπραξιμότητα της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο τετράμηνο η ΔΕΗ έδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ 55.000 εντολές αποκοπών για συστηματικούς οφειλέτες. Παράλληλα, πηγές της εταιρίας διαπιστώνουν και αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πελατών της, οι οποίοι εμφανίζονται συνεπέστεροι στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Τα 155 εκ. ευρώ αποτελούν και μία αξιοσημείωτη τόνωση της ρευστότητας της δημόσιας εταιρίας, ενώ σημαντικότερη ενίσχυση αναμένεται και από τα δύο «πακέτα» τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ που πρόκειται να εκδώσει πιθανόν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης είχε κάνει γνωστό τον περασμένο μήνα, ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των πρώτων δύο ή τριών μηνών του 2020.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Το νέο σύστημα διακανονισμών της ΔΕΗ που τρέχει από την 1η Οκτωβρίου προβλέπει χαμηλότερες προκαταβολές σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι την ενεργοποίηση του. Πιο συγκεκριμένα δεν υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις) έναντι 40-50% που ίσχυε μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία έγκρισης είναι αυτοματοποιημένη και γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον, υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.

Το ύψος της προκαταβολής και ο αριθμός δόσεων καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της οφειλής.

Έτσι για απλήρωτους λογαριασμούς μέχρι 500 ευρώ το ύψος της προκαταβολής είναι 10% και ο αριθμός των δόσεων πέντε. Για ανεξόφλητες οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ το ποσοστό της προκαταβολής ορίζεται σε 10% και ο αριθμός των δόσεων σε οκτώ. Για χρέη από 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% και οι δόσεις σε 12. Αν οι απλήρωτοι λογαριασμοί κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000 ευρώ τότε ο οφειλέτης πρέπει να προκαταβάλλει το 20% και οι δόσεις αποπληρωμής ανέρχονται σε 18. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχουν δύο εναλλακτικές.

Η πρώτη είναι με προκαταβολή 20% και 18 δόσεις και η δεύτερη με προπληρωμή του 30% των χρεών και 24 δόσεις.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα