back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πιστοποιήθηκε έργο του Βαν Γκογκ που είχε θεωρηθεί πλαστό

Διαβάστε επίσης

Αυθεντική είναι μία αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ που θεωρούνταν πλαστή, αποφάνθηκαν οι ερευνητές έπειτα από έξι χρόνια επισταμένης εξέτασής της, στο Μουσείου στο Άμστερνταμ.

Μολονότι το έργο είναι πιθανόν και το μοναδικό που είχε φιλοτεχνήσει ο Βαν Γκογκ το καλοκαίρι του 1889 ενώ βρισκόταν κατά τη διάρκεια ενός ψυχωσικού επεισοδίου στο νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Σεν Ρεμί ο πίνακας είχε θεωρηθεί πλαστός.

Σήμερα, το Μουσείο Βαν Γκονγκ στο Άμστερνταμ ανακοίνωσε πως ο εν λόγω πίνακας είναι μία αυθεντική αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ. Η ανάλυση απέδειξε πως η μπογιά που χρησιμοποιείται είναι ίδια με τους άλλους πίνακες του Ολλανδού ζωφράφου, ενώ ο ίδιος αναφέρει την ύπαρξή του πίνακα στην αλληλογραφία του με τον αδελφό του Τεό. Ο πίνακας «είναι μία προσπάθεια μέσα στην αρρώστια μου», είχε γράψει στον αδερφό του.

Ο πίνακας θα επιστρέψει στο Όσλο, έπειτα από την επίδειξή του στη θεματική έκθεση «Μέσα στον πίνακα», που θα διοργανωθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο πίνακας αποκτήθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας το 1910 έναντι 10.000 γαλλικών φράγκων, ποσό που ισοδυναμεί σε 100.000 σημερινά ευρώ.

Η αυθεντικότητα του πίνακα αποτέλεσε το μήλον της Έριδος για τους ειδικούς έπειτα από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό Τέχνης το 1970, στο οποίο υποστηριζόταν πως η χρωματική παλέτα και η χρήση σπάτουλας διέφερε από τον τρόπο εκτέλεσης των άλλων αυτοπροσωπογραφιών του καλλιτέχνη.

Πηγή: AΠΕ

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα