back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Aναγκαίο ένα αρραγές εθνικό μέτωπο

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη αρραγούς εθνικού μετώπου λόγω της υπαρκτών απειλών που υπάρχουν, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος εισηγούμενος στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι η συγκυρία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει κομματική εκμετάλλευση του θέματος.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή διευκολύνσεων στην αμερικανική πλευρά για τις εγκαταστάσεις της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο του Βόλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή, χωρίς ταυτόχρονα να στρέφεται κατά της Τουρκίας. «Η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την ελληνική εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι να επενδυθούν κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την εκπαίδευση των στελεχών μας στα νέα συστήματα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτήρισε λάθος την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να μη δείξει σπουδή για την επικύρωσή της αλλά να κρατήσει μια στάση επιφύλαξης μετά τα όσα συντελούνται στη σχέση της Ελλάδας με άλλες γειτονικές χώρες. Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την αποστολή πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Πάντως, ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, αν και όπως εξήγησε αργότερα ο Νίκος Βούτσης, η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητικό πρόσημο και αποσκοπεί στο να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να ξανασκεφθεί το πάγωμα της συμφωνίας.

Την άποψη ότι η συμφωνία δεν κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα, εξέφρασε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγκίδης, αν και είπε ότι το κόμμα του λειτουργώντας με αίσθηση ευθύνης , θα δώσει θετική ψήφο.

Για επικίνδυνη συμφωνία που πρέπει να αποσυρθεί , έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων όταν τις βάζει στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ».

Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ 25, ζήτησε την απόσυρση της συμφωνίας.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα