back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Ο ΟΗΕ ζητά να οριστικοποιηθεί άμεσα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη να οριστικοποιήσουν την κατάπαυση του πυρός άμεσα.

Στον ΟΗΕ τονίζουν πως πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν η ένοπλη σύρραξη, ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτρέπουν τα μέρη στη Λιβύη να δεσμευθούν με εποικοδομητικό τρόπο στην κοινή στρατιωτική επιτροπή που αποκαλείται 5+5 για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνεδρίασή του για την εξέταση των αποτελεσμάτων της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη, που διεξήχθη προχθές Κυριακή στο Βερολίνο.

Επιτροπή

Η επιτροπή, η οποία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί στη σύνοδο, αναμένεται να συνεδριάσει προσεχώς. Θα την αποτελούν πέντε αξιωματικοί του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και πέντε αξιωματικοί που θα εκπροσωπούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ ας Σάρατζ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.

Η επιτροπή θα έχει αποστολή να ορίσει επί του πεδίου τους μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα εδραιώσει την αρχική συμφωνία, που τηρείται γενικά από τα δύο μέρη από την 12η Ιανουαρίου. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν στην ανακοίνωσή τους ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.

Στο τέλος της συνόδου, οι κυριότερες χώρες που συμμετείχαν, υποσχέθηκαν να πάψουν να αναμιγνύονται στις λιβυκές υποθέσεις και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 και παραβιάζεται κατάφωρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται, σύμφωνα με διπλωμάτες, να αρχίσει να συζητά σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα