back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Γηροκομείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας και Λάμψα), πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς των Αμπελόκηπων, με αίτημα την πλήρη επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Μύρτιλο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση, για την κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στο Γηροκομείο Αθηνών εξέφρασαν φορείς και κάτοικοι.

Ο Σύλλογος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί ως εξής:

α) Από τις 9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 3 β) Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 130 ηλικιωμένοι ενώ πριν 14 χρόνια ήταν περίπου 450. γ) Τα χρέη του Γηροκομείου ανέρχονται περίπου σε 45 εκατομμύρια (προς ΙΚΑ, Εφορία, Εργαζόμενους), παρά τα 900 περίπου ακίνητα που έχει στην κατοχή του». Φορείς και κάτοικοι πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στο Γηροκομείο Αθηνών Ο Σύλλογος προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα σε συντονισμό με τα σχολεία της περιοχής.

Στη σημερινή συγκέντρωση κατοίκων και φορέων βρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι» για την Ανοιχτή Πόλη, η απόδοση ευθυνών για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο Γηροκομείο Αθηνών είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο για το κύρος του Δήμου Αθηναίων ως εποπτεύουσας αρχής του ιδρύματος, όσο και γενικότερα για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος». Προσέθεσε επίσης ότι η Ανοικτή πόλη στηρίζει τον αγώνα φορέων και κατοίκων σύντομα η παράταξη του θα καταθέσει ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο. Την συμπαράσταση του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Βασίλης Ραπτάκης.

Ως προς τις προτάσεις – διεκδικήσεις, ο Σύλλογος ζητά:

α) Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν, ώστε να δεχθούν υπερήλικες που έχουν ανάγκη στέγασης. Η συνολική δυναμικότητα όλων των κτιρίων είναι περίπου 700 ηλικιωμένοι.
β) Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στο προσωπικό
γ) Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα μαγειρεία που με τη μεγάλη δυναμικότητά τους (5000 μερίδες ημερησίως) θα μπορούσαν να βοηθήσουν και το Δήμο Αθηναίων ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των άστεγων και οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας
δ) Να κηρυχθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα διατηρητέο για την μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.
ε) Να προκηρυχθούν επιτέλους εκλογές για αιρετή διοίκηση. Δυστυχώς το Γηροκομείο Αθηνών διοικείται από το 2012 με προσωρινές διοικήσεις που διορίζονται από τα δικαστήρια.
ζ) Να ισχυροποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο, ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.
η) Να περάσει εξ’ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη του Κράτους. Η πρόνοια για την τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αφήνεται ούτε στα διάφορα σωματεία ούτε στα χέρια ιδιωτών και φιλάνθρωπων. Είναι Δημόσιο Αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι την χρειάζονται».

Kώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα