2.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

2.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

spot_imgspot_img

Την διαβεβαίωση ότι οι υφιστάμενες ανοιχτές δομές θα κλείσουν έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μετά την σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, από κοινού με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουζούρη και τους δημάρχους των νησιών.

Στην συνάντηση υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά την ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά και διαφορές για τον τρόπο λειτουργίας τους και το μέγεθός τους.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών και προανήγγειλε τακτική συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές στην Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Σε ότι αφορά τις ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου, σημειώνοντας ότι τo χρονοδιάγραμμα είναι να γίνει το καλοκαίρι του 2020 και στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αποτελεσματική στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου».

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Μαξίμου, για την κατάσταση που επικρατεί  στα νησιά όπου τις προηγούμενες ημέρες έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων. Με το ψήφισμα τους κάτοικοι και φορείς εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

Για ουσιαστική συζήτηση έκανε λόγο και ο κ. Μηταράκης εξερχόμενος του Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι όλες οι ανοικτές δομές στα νησιά του βορείου Αιγαίου θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020.
«Θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία και η αγανάκτηση του κόσμου. Πράγματι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση και αυξημένες ροές μέσα στο 2019. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Επίσης , η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δυο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών. Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές Προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργία τους.
Είναι δεδομένο ότι οι ανοικτές δομές που αυτή την στιγμή επιβαρύνουν Τους αστικούς ιστούς των νησιών του βόρειου Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και αυτό πρέπει να γίνει το καλοκαίρι του 2020. Στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου».

«Η κατάσταση ως προς την υποδοχή και τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου είναι ανεξέλεγκτη και καταλύει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αναφέρει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ύστερα από επιτόπια έρευνα κλιμακίου της, τονίζει ότι ενώ το Κέντρο «σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία έως 648 ατόμων, σήμερα διαβιώνουν μέσα και γύρω από αυτό 7.208 άνθρωποι, σε κοντέινερ, σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα».

“Διαμαρτυρίες για το προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της FAZ. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα “κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μεταφέρει η κυβέρνηση τους μετανάστες από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. Παράλληλα ρωτά “γιατί η Αθήνα δεν ζητεί βοήθεια από την Ευρώπη, παρότι η μεταναστευτική κρίση είναι πάνω από τις δυνάμεις της;”

Απ.Χονδρόπουλος – Κ.Κορελης

 

 

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img