back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κόντρα ΕΟΦ – φαρμακοποιών για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Διαβάστε επίσης

Ερωτήματα προκαλεί η απάντηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στις καταγγελίες των φαρμακοποιών για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Η διοίκηση του ΕΟΦ ανακοίνωσε το Σάββατο, πως οι πραγματικές ελλείψεις αφορούν σε 27 φάρμακα και συγκεκριμένα σε 27 δραστικές ουσίες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, ωστόσο, οι ελλείψεις στο τέλος Δεκεμβρίου αφορούσαν 108 φάρμακα, εκ των οποίων εμβόλια και νοσοκομειακά σκευάσματα, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε κάνει λόγο για 400 φάρμακα που λείπουν από την αγορά.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι
“ο Υπουργός Υγείας  δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα  τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται  ασθενείς και φαρμακοποιοί”, σημειώνει ο ΠΦΣ τονίζοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακο του.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ ¨το προηγούμενο Σάββατο ανέφερε τα εξής:
“Σε ό,τι αφορά στις ανακοινώσεις των Προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περί ελλείψεως 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει τα κάτωθι:
Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα. Μέχρι σήμερα, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.
Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Επιπλέον, το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.
Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας”.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλογος σε σημερινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι:
“Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό , σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και στο παρελθόν έχει  κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Υγείας  δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα  τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται  ασθενείς και φαρμακοποιοί.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη   σύσκεψη  που ζήτησε και θα  πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας,  θα παρουσιάσει λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο .
Επίσης θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος  στις  οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση  του Φαρμάκου.
Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακο του”.

Νίνα Κομνηνού
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα