back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΟΦ: 90 φάρμακα λείπουν από την αγορά – Απαγόρευση εξαγωγών για 40

Διαβάστε επίσης

Στα 90 ανέρχονται τα φάρμακα που λείπουν και επίσημα από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ ο οποίος αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 40 από αυτά τα φάρμακα, ανάμεσά τους και το Tamiflu για τη γρίπη.

Στον κατάλογο των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά, περιλαμβάνονται συνολικά 90 σκευάσματα, έναντι 108 που περιέχονταν στον κατάλογο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται 56 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 17 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 12 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων, η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 40 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και το Tamiflu, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις γρίπης.

Οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας, προκειμένου να καλύψουν εγχώριες ανάγκες, αλλά επανεξάγονται, λόγω του κινήτρου που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη διαδικασία αυτή αποδίδεται μέρος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ προχωρεί, κατά καιρούς, σε απαγορεύσεις εξαγωγών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της διοίκησής του, η απόφαση για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης είναι άμεσα εφαρμοστέα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα