back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρούτσης: Τον Ιούνιο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποίησει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας.

“Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε, ίσως χρειαστεί να περιορίσουμε κάτι άλλο” , πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προανήγγειλε τον εκ νέου επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων (σσ πρόκειται για περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια, κύριες).

Συνολικά, οι ωφελούμενοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις, κατά τον υπουργό Εργασίας, αφορούν:

Παλαιούς συνταξιούχους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης.

Μέρος των 250.000 δικαιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου με πολλά έτη ασφάλισης.

Περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι θα λάβουν από 5 έως 200 ευρώ, κατά περίπτωση.

Σε ότι αφορά στις εξαιρετικά περιορισμένες αυξήσεις έλαβαν συνταξιούχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι οφείλονται στη μείωση της παρακράτησης φόρου και όχι στις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού, το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί…

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε:

Την απονομή από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), με προοπτική την έκδοση σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Την διατήρηση ως βάσης υπολογισμού της σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και του 14ου μισθού.

Την μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα με προοπτική σταδιακού περιορισμού κατά τέσσερις μονάδες, συνολικά.

Την εξέταση της μείωσης της εισφοράς υγείας για τους μισθωτούς.

Την επανεξέταση της βάσης υπολογισμού της σύνταξης για τους προερχόμενους από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία περιορίζεται με βάση τις διατάξεις του υπό προώθηση νομοσχεδίου.

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, πάντα ως συμπληρωματική στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι η ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα οδηγήσει και στην συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη έως το 2070.

Ειδικά για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ο Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα