back to top
28.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

28.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αύξηση του αριθμού των θανάτων από τον κορωνοϊό στην Κίνα και το πρώτο θύμα εκτός της κινεζικής επικράτειας είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η “επόμενη μέρα” του Brexit.

Για κορονοϊό: Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την ιογενή πνευμονία, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά) Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205. Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003. Το SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.

Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς. Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία στο Χονγκ Κονγκ κήρυξαν απεργία απαιτώντας να “σφραγιστούν” τα σύνορα με την Κίνα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το Χονγκ Κονγκ ήδη έχει απαγορεύσει τις διελεύσεις τρένων και πλοίων αλλά οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας απαιτούν “σφράγισμα” των συνορων. Έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 15 κρούσματα στη χώρα.

Στο μεταξύ, Γαλλία, Βρετανία και Νότια Κορέα επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τον νέο κορονοϊό. Το Ινστιτούτο Παστέρ (Παρίσι) καταφέρνει να απομονώσει και να προχωρήσει στην καλλιέργεια στελεχών του ιού. Ομάδες γιατρών στην Κίνα και στην Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα στην έρευνα για την κατασκευή εμβολίου και θεραπείας.

Στη Βρετανία: Κυριαρχεί στον βρετανικό Τύπο το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης με μαχαίρι την Κυριακή στο νότιο Λονδίνο. Ο δράστης μάλιστα ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τον Σουντές Αμάν, πρώην κατάδικο, ο οποίος μάλιστα είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα καθώς εξέτισε την ποινή του για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, ο Σουντές Αμάν είχε φυλακιστεί το 2018, σε ηλικία 18 ετών τότε, με την κατηγορία διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο Guardian αναφέρει ότι ο 20χρονος δράστης ήταν υπό την παρακολούθηση των αστυνομικών αρχών καθώς είχε εκφράσει “ενθουσιασμό για να πεθάνει στο όνομα της τρομοκρατίας”. Από την πλευρά τους οι Times ισχυρίζονται ότι είχε ένα σημειωματάριο όπου είχε καταγράψει ότι στόχος της ζωής του ήταν να πεθάνει ως μάρτυρας.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα… του Brexit οι Times του Λονδίνου λένε χαρακτηριστικά “μετά το πάρτυ ήρθε το hangover” και περίπου συμπυκνώνει το κλίμα, που επικρατεί στη Βρετανία καθώς μπαίνει στην πρώτη εβδομάδα εκτός της Ε.Ε.. Οι δύο πλευρές εκτιμά η βρετανική εφημερίδα ήδη νιώθουν “εκνευρισμό” καθώς ετοιμάζονται να πάρουν θέση μάχης για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Η Telegraph αναφέρει ότι τα γάντια μποξ βγήκαν καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει επιπτώσεις. Η Sun κατηγορεί την Ε.Ε για “βρώμικες τακτικές” και για “ξεδιάντροπη υποχώρηση” από τη δέσμευση της να εξετάσει μια συμφωνία εμπορίου με τη Βρετανία τύπου Καναδά.

Σε ομιλία του την Δευτέρα, ο βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δώσει τον τόνο από πλευράς της χώρας του, υιοθετώντας σκληρή στάση. Θα υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς και ότι προτιμά το σκληρό Brexit από το να ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών. Σύμφωνα με διαρροές στα βρετανικά ΜΜΕ ο Τζόνσον πρόκειται να τονίσει “δεν χρειάζεται μια ελεύθερη συμφωνία εμπορίου να περιλαμβάνει την αποδοχή εκ μέρους μας ευρωπαϊκών κανόνων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του ανταγωνισμού, των επιδοτήσεων, της κοινωνικής προστασίας, του περιβάλλοντος ή ο,τιδήποτε άλλου παρόμοιου ζητήματος” Βρετανικά ΜΜΕ επίσης αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιθυμούσε στο εξής μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ σύμφωνα με το πρότυπο του Καναδά, αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την σαφή ενόχληση του κ. Τζόνσον προκάλεσαν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ πως προϋπόθεση για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας είναι η αποδοχή εκ μέρους της τελευταίας όλων των οδηγιών των Βρυξελλών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε εμπορικές διενέξεις. «Σκληρές δηλώσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι μέρος του παιχνιδιού» υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές. Ανάλογες κινήσεις ένθεν κακείθεν είχαν συμβεί και με την συμφωνία αποχώρησης του περασμένου Οκτωβρίου. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν βαθειά λύπη για την αποχώρηση της Βρετανίας. Σε μια έκρηξη συναισθηματισμού, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «κανένα Brexit δεν μπορεί να κρατήσει την Βρετανία μακριά από τη Γαλλία. Μας ενώνουν η κοινή μας θάλασσα, οι κοινές δημοκρατικές αξίες, η παραδοσιακή φιλία και η συμμαχία σε ευρωπαϊκούς πολέμους. Αυτά τίποτα δεν μπορεί να τα διαγράψει, πόσο μάλλον το Brexit που σίγουρα είναι προσωρινό» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Εξάλλου, ράπισμα για την πρώτη Υπουργό της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζον που έχει θέσει θέμα νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, ήταν η άποψη του Ντόναλντ Τούσκ, πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με δηλώσεις του στο BBC απέρριψε αυτόματη ένταξη της ανεξάρτητης Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα μπει σε σειρά προτεραιότητες στην οποία θα παραμείνει για χρόνια με απαραίτητη προϋπόθεση να ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ». Κάτι που δεν επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του SNP.

Στις Βρυξέλλες… “η τέχνη της επίτευξης συμφωνίας”: Η φον ντερ Λάιεν σε διάφορες στιγμές τις προηγούμενες μέρες παρουσίασε τη βασική γραμμή της ΕΕ σε ο,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζει το Politico. “Θέλουμε τη καλύτερη δυνατή εταιρική σχέση, αλλά δεν θα είναι φυσικά η ίδια με εκείνη που υπήρχε (όσο το ΗΒ ήταν μέλος της Ε.Ε)” είπε ξανα την Παρασκευή. Πολύ πιθανόν η Επιτροπή σήμερα να δημοσιεύσει την εντολή της για τις συνομιλίες της. Οι διπλωμάτες γνωρίζουν τι να περιμένουν. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν την Κομισιόν να δημιουργήσει “ένα κανάλι διαπραγμάτευσης” και να ακολουθήσει μια “συνολική προσέγγιση” από τη διάσπαση των θεμάτων /συμφωνιών. Σε ό,τι αφορά το τι θέλουν να επιτευχθεί στις συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συχνά λένε ότι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευθεί σε “ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού” με αντάλλαγμα την πρόσβαση του στην ενιαία αγορά.
Μιλώντας στο Politico ο πρωθυπουργός της Κροατίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε, Αντρέι Πλένκοβιτς έδωσε από την πλευρά του σημασία στη σχεδιαζόμενη Διάσκεψη για το “Μέλλον της Ευρώπης”. “Το Brexit ήταν ένα ατυχές συμβάν και τώρα θα πρέπει να δούμε γιατί κάποιοι πολίτες μας νιώθουν αποκλεισμένοι, για ποιο λόγο υπάρχει μια κοινωνική φράξια και γιατί υπάρχει αποσυνδεση με την ευρωπαϊκή πολιτική”. “Δεν πρέπει να αποτελέσει μια νομικίστικη ασκηση, αλλά μια πολύ πολιτική διάσκεψη” δήλωσε ο Πλένκοβιτς.

Για FIDESZ: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται στις Βρυξέλλες σήμερα για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ενώ το ΕΛΚ αναμένεται να επεκτείνει χρονικά την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του Fidesz στην αυριανή συνάντηση της πολιτικής συνέλευσης της ευρωομάδας. Η σχετική απόφαση του προέδρου του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ βρήκε σύμφωνο τον Κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς που έκανε λόγο για “λογική πρόταση σε αυτή τη φάση”. “Νομίζω ότι στην πολιτική συνέλευση όλοι θα τη στηρίξουν”.
Πάντως, ο Όρμπαν μετά τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στη Ρώμη για να μιλήσει σε ένα συνέδριο συντηρητικών κομμάτων … μαζί με τους Ματέο Σαλβίνι, τον επικεφαλής της Λέγκας και την Μαριόν Μαρεσάλ, την ανιψιά της Λεπέν.

Για Αλβανία: Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι ξεκινά διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία. Η επίσκεψη του θα ξεκινήσει με μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποβάθμισαν τις προσπάθειες της χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε την περασμένη χρονιά και αγνοώντας τις σχετικές εισηγήσεις τόσο της Κομισιόν, όσο και των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Απο τη στιγμή που οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν επισήμως να κάνουν και πολλά το μήνυμα του Σασσόλι στους Αλβανούς θα είναι: αξίζει τον κόπο να ικανοποιήσετε όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της Ε.Ε σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς σε κάθε περίπτωση “γιατί αυτό είναι το καλύτερο για την ίδια τη χώρα και τις μελλοντικές γενιές”.

Στην Πολωνία: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ειναι στη Βαρσοβία σήμερα σύμφωνα με το Politico θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα και τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Μακρόν έχει θέσει αρκετούς στόχους ενόψει αυτής της επίσκεψης περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και η κλιματική δράση. Θα ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα τις θέσεις της Γαλλίας σε θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, τη Διεύρυνση και τις σχέσεις με τη Μόσχα. Το Ελυζέ ανακοίνωσε ότι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος θα θίξει το θέμα της σύγκρουσης Βαρσοβίας με Ε.Ε για το κράτος δικαίου θα τονίσει παράλληλα ότι πρόκειται για ζήτημα που το διαχειρίζονται ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Στις ΗΠΑ: Η Γερουσία εγκατέλειψε τον ρόλο της ως ύστατου φύλακα έναντι ενός επικίνδυνου προέδρου, σημειώνουν οι New York Times σχετικά με την απόφαση του κοινοβουλευτικού σώματος να μπλοκάρει την κατάθεση νέων μαρτύρων ή την παρουσίαση στο δικαστήριο νέων εγγράφων. Η ψήφος τους ισοδυναμεί με την απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της σχετικής παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου, που οδήγησαν στην παραπομπή του. Το αποτέλεσμα αυτό, παρατηρούν οι New York Times, το μόνο που θα κάνει θα είναι να ενθαρρύνει τον πρόεδρο να παραβιάσει κάθε κανόνα στη φετινή εκλογική χρονιά.
Πώς θα μπορέσουν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αναρωτιέται ο Ρίτσαρντ Γουλφ στον Guardian, να κοιτάξουν πλέον οποιονδήποτε κατάματα και να πουν ότι μπορούν να ελέγξουν έναν διεφθαρμένο και εγκληματία πρόεδρο; Πώς μπορούν να προσποιούνται ότι είναι θύματα του Τραμπ όταν εκείνοι αγνόησαν την προστασία του Συντάγματος; Η ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής φέρνει ολόκληρο το αμερικανικό έθνος αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα: ότι η Γερουσία δεν είναι παρά μια αρένα πολιτικής δύναμης – της πιο βασικής και ωμής πολιτικής δύναμης. Μπροστά σε αξιόπιστες αποδείξεις ότι ένας πρόεδρος καταχράται την εξουσία του, δεν μπόρεσε να τηρήσει ούτε τον θεσμικό αυτοσεβασμό να προχωρήσει σε έρευνα.

“Ποιος θα κερδίσει τον Τραμπ;” αναρωτιέται ο Guardian σχετικά με τη ψηφοφορία απόψε στην Αϊόβα για τους υποψηφίους για τη θέση του Αμερικανού προέδρου. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν όσους επιθυμούν να γίνουν υποψήφιοι στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Και ενώ η νίκη στην Αϊόβα δεν εγγυάται σε κανέναν την τελική υποψηφιότητα ωστόσο δίνει έναν “αέρα νίκης” σε μια κρίσιμη στιγμή. Από την πλευρά τον Ρεπουμπλικανών ο δρόμος είναι “ανοιχτός”… για τον Ντ. Τραμπ αλλά συνολικά 11 διεκδικούν από την πλευρά των Δημοκρατικών να σταθούν απέναντί του. Η διαδικασία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ενώ κρίσιμη θεωρείται και εκείνη στο Νιου Χάμσαϊρ την επόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπέρνι Σάντερς προηγείται όλων στη σημερινή ψηφοφορία ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος δεν μπόρεσε να κάνει εκστρατεία στην Αϊόβα γιατί έπρεπε να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη δίκη του Τραμπ αλλά οι υποστηρικτές του όπως η Αλεξάντρια Οκάζιο – Κορτέζ έκαναν ότι μπορούσαν για να τον στηρίξουν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα