back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η επιδείνωση στο Ιντλίμπ διευρύνει το χάσμα Άγκυρας – Μόσχας

Διαβάστε επίσης

Στην επιδείνωση που παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας έρχεται σήμερα να προστεθεί και η ανακοίνωση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη πως το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται συνεχώς στην βορειοαφρικανική χώρα και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Γασάν Σαλαμέ υπάρχει «αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις ωστόσο και το εμπάργκο παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές και νέοι μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη Λιβύη, προφανώς με την εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας . Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την έκκληση για εκεχειρία στις 12 Ιανουαρίου και τη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.

Στην Συρία η επίθεση όπου εξαπέλυσαν οι τουρκικές δυνάμεις κατά των δυνάμεων του σύρου ισχυρού άνδρα Μπασάρ αλ Ασαντ έχει οδηγήσει σε νέα γενικευμένη σύγκρουση γύρω από τον θύλακο του Ιντλίμπ, ένα από τα τελευταία οχυρά των ανταρτικών δυνάμεων όπου μάχονται κατά του καθεστώτος ‘Ασαντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι επέφερε μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις του ‘Ασαντ ενώ από την άλλη το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι συριακά στρατεύματα καταδίωξαν τζιχαντιστές αντάρτες στην προέλασή τους προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, και κατέλαβαν δύο χωριά στην προσπάθεια τους να καταλάβουν τους τελευταίους μεγάλους θυλάκους των αντικαθεστωτικών με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμική αεροπορίας.

Σύμφωνα με την Deutche Welle τρία από τα 12 φυλάκια της Τουρκίας στην βορειοδυτική Συρία έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ οι οποίες προελαύνουν. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας . Η Τουρκία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έδωσε τις συντεταγμένες των δυνάμεων της που δέχθηκαν τα συριακά πυρά. Κάτι που μέσω τηλεγραφήματος του πρακτορείου ΤΑΣ απορρίπτει η Μόσχα. Ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του κ.Λαβρόφ και συζήτησαν για το θέμα χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας πάντως σήμερα στην Άγκυρα είπε ότι το μεγάλο βάρος για τον έλεγχο της επιθετικότητας των δυνάμεων του Άσαντ είναι στην Μόσχα.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία συνδέει, το ταξίδι του προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Ουκρανία και την ανακοίνωση για προσφορά στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, με την επίθεση των δυνάμεων Ασαντ κατά των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Τούρκοι στρατιώτες. Οι κηδείες των 8 Τούρκων στρατιωτών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα και η οργή που προκάλεσαν στην τουρκική κοινή γνώμη διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας.

Πηγή: Deutche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα