back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν ξεμπερδεύει εύκολα με τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης…

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΤο σοβαρότερο δεν ήταν που ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήγε να ψηφίσει την τροπολογία του Πρωθυπουργού για το ποδόσφαιρο. Ούτε που δεν πήγε και στην ψηφοφορία για την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρ’ ότι, στην πρώτη περίπτωση είχε τεθεί, έστω σιωπηρά, ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Το σοβαρότερο ήταν εκείνη η προκλητικά αλαζονική «διαρροή» των συνεργατών του. Ότι «δεν έδωσε εξηγήσεις για την απουσία, ούτε του ζητήθηκαν εξηγήσεις, αλλά ούτε και θα μπορούσε να του ζητηθούν»

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να του ζητηθούν εξηγήσεις για την απουσία. Και γιατί παρακαλώ δεν θα μπορούσε να του ζητηθούν εξηγήσεις; Γιατί έτσι, επειδή είναι ο Σαμαράς. Φτάνει και περισσεύει. Και, δεν ξέρω αν το καταλάβατε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέπραξε μια χαρά την προσβολή, την ευθέως προσωπική προσβολή, κι έκανε το κορόιδο. Την κατάπιε αμάσητη. Δεν ξέρω αν την χώνεψε κιόλας, αλλά ήταν όλη δική του, κατάδική του.

Δεν θα την βγάλει καθαρή με τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης. Αυτό είναι βέβαιο. Έχει, βλέπετε, πολύ βαρύ (βεβαρημένο μάλλον) «βιογραφικό» ο πρώην Πρωθυπουργός, ως προς την όλη του πολιτική πορεία. «Βιογραφικό» που δείχνει ότι, γενικώς, δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει εύκολα, αλλά ούτε και να εμπιστευτεί τις κινήσεις και τα σχέδιά του. Πόσο μάλλον που σήμερα αισθάνεται πως ο Μητσοτάκης του χρωστάει. Του χρωστάει, κατά κύριο λόγο, την στήριξή που του παρέσχε στην διεκδίκηση της ηγεσίας.

Χωρίς ανταπόδοση κατά την δική του, φυσικά, εκτίμηση. Δεν του προσέφερε την θέση του Επιτρόπου στην Commission, δεν τον επέλεξε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κι αυτά, είναι φανερό, δεν μπορεί να τα ανεχθεί ούτε να τα συγχωρήσει. Παραγνωρίζει, προφανώς, πως ο Μητσοτάκης του έχει ανταποδώσει (επί πολιτικού) την στήριξη και με το παραπάνω. Υιοθετώντας αφ’ ενός την δική του πολιτική ατζέντα εφ’ όλης της ύλης και, αφ’ αφετέρου, αναβαθμίζοντας τους «ανθρώπους του». Πράγματι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε στην εντέλεια τις απόψεις Σαμαρά επί του Μακεδονικού, επί του προσφυγικού, επί των ζητημάτων ασφαλείας, επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον η προεκλογική ΝΔ. Κι από την άλλη, κανάκεψε με το παραπάνω τα στελέχη με τα οποία εκείνος επέλεξε να «εμβολιάσει» το κόμμα.

Μετατρέποντάς το σε πολιτικό υβρίδιο, παράγωγο της μείξης ΠΟΛΑΝ και ΛΑΟΣ. Τώρα βέβαια, μπροστά στην απαιτητική μετεκλογική κυβερνητική πραγματικότητα, αναγκάστηκε σε κάποιους από τους ως άνω τομείς να «προσαρμοστεί». Και είναι κι αυτό που δεν του συγχωρεί, και ούτε πρόκειται να του το συγχωρήσει ο Σαμαράς. Φροντίζει μάλιστα, με κάθε ευκαιρία, να καταθέτει μετ’ επιτάσεως την διαφοροποίησή του, ακόμη και από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Χάγης. Ή της «αποδοχής» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και θα συνεχίσει να το κάνει, με όλο και μεγαλύτερη έμφαση, σε όλο και ευρύτερη θεματική ύλη. Καθώς μάλιστα βλέπει την ανοχή με την οποία αντιμετωπίζεται από την ηγεσία «το αντάρτικό του». Αλλά και καθώς δεν έχει πλέον κάτι να περιμένει, κάτι που να θεωρεί αντάξιό του…

Ναι πράγματι, δεν πρόκειται να την βγάλει καθαρή με τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης. Πολύ περισσότερο αφού ο πρώην αρχηγός διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και ευρεία αποδοχή στον εκλογικό κορμό της ΝΔ. Κατά το -όχι ασήμαντο αριθμητικά και, σίγουρα, ζωηρότερο- ακροδεξιό του σκέλος. Και δεν ξέρω βέβαια αν θα φτάσει ως τη ρήξη, αλά παλαιά. Το βέβαιο είναι πως θα του κάνει τη ζωή δύσκολη. Πολύ δύσκολη…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα