back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μια Ανοιχτή Συζήτηση για τον Πολιτισμό

Διαβάστε επίσης

Μια Ανοιχτή Συζήτηση για τον Πολιτισμό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με οικοδεσπότες την υπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος στην Εθνική Πινακοθήκη.

Μία συζήτηση για τον πολιτισμό, ως οξυγόνο που έχουμε ανάγκη όλοι μας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, με οικοδεσπότες της εκδήλωσης την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αντρέα Δρακόπουλο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της συζύγου του Πρωθυπουργού, Μαρέβας Μητσοτάκη.

Μιλώντας για τον Πολιτισμό η υπουργός Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Η Τέχνη είμαστε εμείς οι ίδιοι, όπως είπαν αιώνες πριν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, η Τέχνη είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε, ότι κατατείνει στην ποιότητα ζωής και αυτή την ποιότητα ζωής οφείλουμε να επιδιώκουμε – και η επίσημη πολιτεία και οι ιδιώτες – για όλους, για το σύνολο».

Στη συζήτηση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συμμετείχαν επίσης ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, του οποίου μάλιστα ανανεώνεται και η θητεία, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο διευθύνων σύμβουλος του μουσείου Μπενάκη, Χάρης Σιαμπάνης, ο Γιάννης Μπουτάρης ως πρώτος πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Renzo Piano: «Δεν ξέρω αν ο πολιτισμός μπορεί να σώσει τον κόσμο αλλά σίγουρα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Στο πλαίσιο της συζήτησης δόθηκε μεγάλο βάρος στο πολιτιστικό έργο που έχει παραχθεί στη χώρα μας με σύμπραξη του Δημοσίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και στη συνεργασία του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ιδιώτες . Εκτενής αναφορά έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – το οποίο πλέον έχει περάσει στο Δημόσιο- και στις δράσεις του, αλλά και σε πολλά μουσεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Η υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε και την ακριβή ημερομηνία των εγκαινίων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 ενώ η κ. Λαμπράκη-Πλάκα δήλωσε πως και μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν στις 25 Μαρτίου του 2021 και θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του επετειακού «Έτος 2021». Τα δύο μουσεία όπως και πολλά άλλα που αναφέρθηκαν στη συζήτηση, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Οικία Leigh Fermor που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη, έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Δημόσιο, από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νάνσυ Αγγελοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα