back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καθησυχαστικός ο Μάκης Βορίδης για την ανθρώπινη υγεία σχετικά με το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Διαβάστε επίσης

“Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία”, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών. Τα 31 ζώα της εκμετάλλευσης έχουν ήδη θανατωθεί, ενώ απολυμάνθηκε ο χώρος.

Ο κ.Βορίδης τόνισε ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου, μεταξύ άλλων, την ακριβή περιγραφή της περιοχής και την άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή που εντοπίστηκε το κρούσμα. Επίσης, ο Υπουργός είπε ότι θα γίνουν ζώνες περιορισμού των μετακινήσεων και της εμπορίας χοιρινών για σαράντα ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ μέλημα του Υπουργείου είναι να μην υπάρξει κρούσμα σε οργανωμένη μονάδα.

Επιπλέον, ο κ.Βορίδης σημείωσε ότι στην περιοχή έχει μεταβεί ήδη η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με σκοπό τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Ο κ.Βορίδης ομολόγησε πως τα μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα εθελοντικά για την αποτροπή της ασθένειας δεν στάθηκαν ικανά να απορέψουν το κρούσμα και πρόσθεσε ότι ο ιός είναι ανθεκτικός και δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.

Ωστόσο,σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης της νόσου ο κ.Βορίδης δήλωσε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα και πως δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο τρόπος μετάδοσης της. Επιπλέον, επεσήμανε ότι θα πρέπει και οι χοιροτρόφοι να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας καθώς η νόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μπορεί μα μεταδοθεί, μεταξύ άλλων, από άμεση επαφή σσθενούς με υγιές ζώο, από κατανάλωση μολυσμένης τροφής, ακόμα και από κόπρανα.

Πάντως, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι σημαντική απειλή για την χοιροτροφία και οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες αφού δεν είναι μόνο τα ζώα που θα θανατωθούν αλλά και οι επιπτώσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα