back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ για γρίπη: Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό

Διαβάστε επίσης

Ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της λοιμωξιολόγου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Έλενας Μαλτέζου, στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό, καθώς δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλό ρυθμό αύξησης των θυμάτων. Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε η κ. Μαλτέζου.

Αν και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, φέτος εμβολιάστηκαν 1 εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι από πέρυσι, η θνησιμότητα στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε μη αναμενόμενη αύξηση, σε μεγάλο ποσοστό και εξαιτίας της γρίπης.

Όπως αναφέρουν στην εβδομαδιαία αναφορά της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ:

Η επικράτηση δύο στελεχών της γρίπης τύπου Α είναι ξεκάθαρη από την αρχή της διασποράς της γρίπης. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα φάνηκε ότι το στέλεχος Η3Ν2 επικράτησε έναντι του στελέχους Η1Ν1, γεγονός το οποίο εξηγεί την απότομη αύξηση των θανάτων, 17 σε μία εβδομάδα. Η γρίπη Η3Ν2 είναι περισσότερο θανατηφόρα, κυρίως στους ηλικιωμένους και στα παιδιά.

Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί μέσο προφύλαξης και προστασίας έναντι του ιού της γρίπης και εστιάζει στην λήψη προληπτικών μέτρων.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις της κ. Μαλτέζου, κύκλοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τονίζουν ότι είναι η προσωπική της άποψη και δεν υιοθετούνται από τον Οργανισμό.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα