13.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

13.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Νίκος Κοτζιάς: «Οι Τούρκοι μεθοδεύουν απομόνωση του Καστελόριζου από την Ελλάδα. Μόνο για ΑΟΖ και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, η προσφυγή στη Χάγη»

Διαβάστε επίσης

10/02/2020

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή «Ιχνογραφήματα» με τον Χρήστο Καπούτση, χαρακτήρισε λάθος  το ερώτημα περί θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου. Και διερωτήθηκε εάν ενδεχομένως κάποιοι το επικαλούνται  για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και για να τα πάρουν οι Τούρκοι, μόνο υπό αυτή την απειλή.

Αναλυτικά :

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: «Τα συμβαίνοντα στην περιοχή μας αποτελούν έκφραση παραβατικότητας, νευρικότητας και αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Απαιτείται προσοχή και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής συμπεριφοράς, την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν επέδειξε από τότε που ασκεί την εξουσία. Τα γελάκια υπουργών, όταν τουρκικά πλοία έμπαιναν στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αμφισημίες όταν παραβίαζαν το «οικόπεδο 7» στην Κύπρο, ακόμη και στην περίπτωση, που τουρκικά ερευνητικά πλοία παραβίαζαν την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο αχρείαστα είναι , αλλά δείχνει, ότι οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται, ότι αυτά που λένε, όταν μιλούν για εξωτερική πολιτική και άμυνα, δεν αφορούν στο εσωτερικό ακροατήριο, για να είμαστε ευχάριστοι ή όχι, αλλά πως διαβάζονται οι δηλώσεις τους, από την διεθνή κοινότητα και κυρίως από την Τουρκία. Όταν είμαστε επιπόλαιοι στην εξωτερική πολιτική, η απέναντι πλευρά το διαβάζει, ως πρόσκληση για παραβιάσεις.»

ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ: «Όταν η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι έχει γίνει συμφωνία γύρω από τα ΙΜΙΑ-δήλωση του προέδρου Ερντογάν- ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως δεν μπορεί να πάει στα Ίμια χωρίς τουρκική έγκριση και η Ελλάδα δεν καταγγείλει στους διεθνείς οργανισμούς, τους ισχυρισμούς αυτούς, τότε, αν θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα κάνει επίκληση αυτού του γεγονότος, ότι εμείς,
συμπεριφερθήκαμε, είτε σαν τα Ίμια να μην είναι ελληνικά νησιά (που ασφαλώς είναι), είτε δεν απαντήσαμε σε τέτοιου είδους προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτό κάλεσα να κάνει η Κυβέρνηση καταγγέλλοντας την Τουρκία, αλλά δεν το κατάλαβε.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ. «Ναι υπό προϋποθέσεις. Με πολύ καλή προετοιμασία, άριστη μελέτη της νομολογίας και διαμόρφωση συνυποσχετικού με την Τουρκία. Η δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου θα πρέπει να εξαντλείται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον διακανονισμό της ΑΟΖ. Όμως, η Τουρκία προσθέτει και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να το δεχτεί; Γιατί αυτό θα αποτελεί μέγα λάθος.Να δεχθεί δηλαδή να πάει στη Χάγη για ζητήματα του Αιγαίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο, υπό την έννοια ότι έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δεν μπορεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο και να δεχτούμε ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά ότι αποτελεί μέρος της Αν. Μεσογείου. Να δεχτεί δηλαδή απομόνωση ή τεμαχισμό του ενιαίου ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Συνιστώ στην Κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική, διότι οι Τούρκοι μεθοδεύουν την απομόνωση του Καστελόριζου από την υπόλοιπη
Ελλάδα.»

ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΌ: «Διαπιστώνω, μια τάση η Κυβέρνηση, να αδιαφορεί για την Κύπρο και να συμπεριφέρεται, ως να μην την ενδιαφέρουν οι προκλήσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία.
Ως κυβέρνηση Τσίπρα παλέψαμε και αποδέχτηκε ο ΟΗΕ , στις διαπραγματεύσεις του 2017 στο Κράν Μοντανά να γίνει η Κύπρος κανονικό κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες εγγυήσεις. Ως Έλληνες έχουμε ευθύνες. Είμαι ο μόνος Έλληνας ΥΠΕΞ που ζήτησα 4 φορές συγγνώμη από την Ελληνοκυπριακή κοινωνία για τα εγκλήματα του 1974 από την Χούντα.  Η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση που τουρκικό ερευνητικό πλοίο κάνει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας , θα πρέπει να είναι ανάλογη προς εκείνον που παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα και προσβάλει την εθνική μας κυριαρχία. Επί κυβέρνησης Α. Τσίπρα, όταν χρειάστηκε πήγε ελληνική Φρεγάτα στο Καστελόριζο.

ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΤΡΙΟΤ ΣΕ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: «Με εκπλήσσει το γεγονός
ότι η κυβέρνηση, στέλνει πολύ εύκολα, τα αντιαεροπορικά συστήματα Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία, αλλά τη βλέπω πολύ δύσκολη για να αποφασίσει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία της Κύπρου. Αυτό με προβληματίζει.»

ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: «Είναι λάθος το ερώτημα περί θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου.Το σωστό είναι: Αν υποχωρήσουμε στην Τουρκία, στ όνομα ή υπό την απειλή ενός θερμού επεισοδίου, μήπως η Τουρκία εφαρμόσει το δόγμα του Κινέζου Στρατηγού Σουν (6 ος π.Χ. αιώνας) που έλεγε ότι ο πιο νικηφόρος αγώνας είναι αυτός που κερδίζεται χωρίς πόλεμο; Μήπως,κάποιοι επικαλούνται κινδύνους θερμού επεισοδίου για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και για να τα πάρουν οι Τούρκοι, μόνο με την απειλή θερμού επεισοδίου;»

 

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα