back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πόλεμος γιατρών – φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς που γίνονται στα φαρμακεία

Διαβάστε επίσης

Τα πυρά των γιατρών δέχονται οι φαρμακοποιοί και το υπουργείο Υγείας με αφορμή την ενεργοποίηση υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) καταδικάζουν την την απόφαση για πιστοποίηση των φαρμακοποιών να διενεργούν απλές ιατρικές πράξεις, όπως θεωρούνται οι εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης και η χορήγηση αντιτετανικού ορού .

“Οι ιατρικές υπηρεσίες από μη ιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι ο Δούρειος Ίππος, δηλαδή ο φθηνός «ανεύθυνος» τρόπος αποσυμφόρησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τα νοσοκομεία, αναφέρουν οι γιατρί του ΕΟΠΥΥ. Είναι ο φθηνός τρόπος να εξυπηρετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα να πουλούν πακέτα στους πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες και να τους παρέχουν τελικά παραϊατρικές υπηρεσίες αμφιβόλου εκπαίδευσης και επιστημονικής υπόστασης.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί προχωρούν στην πιστοποίηση τους μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης, την οποία διαχειρίζεται ως Αρχή πιστοποίησης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει δε, ότι η σχετική απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού “εκδόθηκε νόμιμα και σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα συμφέροντα των γιατρών”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σε επιστολή παρέμβασής του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει χαρακτηριστικά:

“Οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς, ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το κύριος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος και η θέσπισή του μέτρου έχει ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Από την πλευρά του ΠΙΣ, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ελευθερίου δηλώνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει “οργή και απογοήτευση στο σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας”. Πολύ περισσότερο, όπως υπογραμμίζει, που αναγνωρίζει τα φαρμακεία, ως “πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας”.

Σκληρή στάση κρατούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί του ΕΟΠΥΥ, απέναντι στους φαρμακοποιούς και εξαπολύουν βαρύτατες κατηγορίες καθώς τονίζουν:

“Η εναλλακτική ιατρική από ανεπίσημες πηγές κάνει πάταγο, μερίδα φαρμακοποιών κάνουν διαγνώσεις έχοντας άποψη επί παντός επιστητού, χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελούν κέντρα μαζικής συνταγογράφησης, εμβολιάζουν, χορηγούν αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα στους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν αναδρομική συνταγογράφηση από τον ιατρό, συμμετέχουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και διαμορφώνουν την αγορά υγείας”, καταλήγουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα