back to top
26 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

26 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ιταλία: Υπέρ της παραπομπής Σαλβίνι σε δίκη η Γερουσία

Διαβάστε επίσης

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι, αλλά ο αριθμός των γερουσιαστών που εκφράσθηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν την παραπομπή θα ανακοινωθεί αργότερα την Τετάρτη. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

Οι ιταλοί δικαστικοί έχουν ζητήσει την παραπομπή του γραμματέα της Λέγκα σε δίκη για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 131 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Gregoretti το περασμένο καλοκαίρι.

Οι 131 διασωθέντες μπόρεσαν να κατέβουν στην ξηρά μόνο έπειτα από πέντε ημέρες παραμονής στα ανοικτά της Σικελίας, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε διαβεβαίωση ότι θα ξεκινούσαν άμεσα διαδικασίες μετεγκατάστασής τους. Το δικαστήριο στην Κατάνια, που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων υπουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, είχε προτείνει την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι, αλλά ο ηγέτης της Λέγκα είπε ότι υπερασπιζόταν την Ιταλία όταν απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του Gregoretti και άλλων πλοίων σε ιταλικά λιμάνια.

«Είναι τρελό. Δεν ξέρω πόσο κοστίζει από άποψη χρημάτων και απασχόλησης προσωπικό για να αποδειχθεί ότι είμαι εγκληματίας, αλλά δεν φοβάμαι και θα εξηγήσω ότι υπερασπίστηκα τη χώρα μου», είπε ο Σαλβίνι στην εφημερίδα La Stampa.
Και υποστήριξε ότι ακολούθησε την πολιτική των «κλειστών λιμανιών» σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποδεχθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων, μολονότι ΜΚΟ και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγόρησαν για καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου απαγορεύοντας την αποβίβαση των μεταναστών.

Ο Σαλβίνι απειλείται με κάθειρξη και βαριά πρόστιμα

Ο Σαλβίνι έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις δίκες εναντίον του ως πολιτικό όπλο, αλλά σε περίπτωση καταδίκης του ίσως του επιβληθεί πολυετής – έως και 15 χρόνια – κάθειρξη και βαριά πρόστιμα.

Στις 20 Ιανουαρίου τα μέλη της Λέγκα ψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής γερουσίας υπέρ της παραπομπής του αρχηγού τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους στις τοπικές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνα και την Καλαβρία, όπου τελικά έχασε από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Την τελική απόφαση, ωστόσο, θα λάβει σήμερα η ολομέλλεια της Γερουσίας.

«Έτοιμος για φυλακή» δηλώνει ο Σαλβίνι

Ο Σαλβίνι είχε δηλώσει τότε ότι είναι «έτοιμος να πάει στη φυλακή» για την υπεράσπιση των συνόρων της Ιταλίας. Σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων ο ακροδεξιός πολιτικός έχει τεθεί στο στόχαστρο ερευνών πέντε φορές, βρίσκεται στο σταυρόνημα μιας εν εξελίξει δίκης και έχουν υποβληθεί εναντίον του δεκάδες μηνύσεις για δυσφήμηση και πρόκληση μίσους.

Από την εποχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε κριθεί ένοχος σε μία από τις 32 δικαστικές υποθέσεις εναντίον του και καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση είχε να δει η Ιταλία έναν πολιτικό αρχηγό να εμπλέκεται σε τέτοια μακρά λίστα δικαστικών διαδικασιών. «Αν και υπάρχει ειδική σελίδα στη Wikipedia για τους νομικούς μπελάδες του Μπερλουσκόνι, που συνδέονταν πρωτίστως με την ιδιωτική ζωή, τα μπλεξίματα του Σαλβίνι είναι προϊόν τις πολιτικής του δραστηριότητας», σχολιάζει στη La Repubblicca o δημοσιογράφος και συγγραφές του «Ανατομία ενός Λαϊκιστή: Η Πραγματική Ιστορία του Ματέο Σαλβίνι», Ματέο Πουτσιαρέλι.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα