back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέες περικοπές γραμμών και δρομολογίων των λεωφορείων στην Αθήνα δρομολογεί ο ΟΑΣΑ

Διαβάστε επίσης

Νέες περικοπές γραμμών και δρομολογίων των λεωφορείων στην Αθήνα δρομολογεί ο ΟΑΣΑ προκαλώντας καινούργιο γύρο αντιδράσεων στο επιβατικό κοινό.

Οι νέες περικοπές θα αφορούν λεωφορειακές γραμμές των νοτίων προαστίων με σχετικά περιορισμένη κίνηση και για τις οποίες υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μέσω των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό και τραμ). Ο βασικός λόγος των αλλαγών έχει να κάνει με τις ελλείψεις οδηγών και οχημάτων, οι κάτοικοι και οι φορείς ωστόσο των νοτίων προαστίων εκφράζουν την αντίθεσή τους και δηλώνουν ετοιμότητα για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια του Οργανισμού

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές, περικοπές ή συνενώσεις γραμμών, διαβεβαιώνουν οι ιθύνοντες του ΟΑΣΑ, θα γίνουν σε σημεία που υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε μέσα σταθερής τροχιάς ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό. Ο ΟΑΣΑ αναφέρει επίσης ότι οι μετρήσεις στις γραμμές, στις οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί οι αλλαγές του φθινοπώρου, καταδεικνύουν σημαντικό ποσοστό αύξησης του βαθμού τήρησης του προγράμματος των δρομολογίων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% και κατ΄επέκταση της αξιοπιστίας των λεωφορείων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο.

Αναδιοργάνωση δρομολογίων

Στην απόφαση περικοπής δρομολογίων έχει αναφερθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «γίνεται αναδιοργάνωση των δρομολογίων των λεωφορείων» προσθέτοντας πως «πρέπει δυστυχώς να κοπούν και να μπουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη», παρά το πολιτικό κόστος. Κι αυτό καθώς ο καινούριος διαγωνισμός για την αγορά άνω των 700 νέων λεωφορείων θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να εμφανιστούν στους δρόμους τα καινούρια οχήματα, δεδομένου ότι χρειάζονται περί τους πέντε μήνες προκειμένου να προετοιμαστεί ο διαγωνισμός και διάστημα περίπου 18 μηνών μέχρι να δρομολογηθούν τα νέα οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανασταλεί η λειτουργία των πρώτων έξι λεωφορειακών γραμμών, ενώ ταυτόχρονα είχε τεθεί σε εφαρμογή και πρόγραμμα ενοποίησης γραμμών, τροποποίησης διαδρομών αλλά και ενίσχυσης δρομολογίων σε ορισμένες άλλες με τις αλλαγές να αφορούν συνολικά περίπου είκοσι γραμμές λεωφορείων.

Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2019 η δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης, κατά την οποία τροποποιήθηκαν και άλλες γραμμές σε ορισμένες εκ των οποίων έγινε και μείωση του μήκους της διαδρομής τους. Η εφαρμογή του τρίτου κύκλου περικοπών εξαρτάται από το πότε θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία το τμήμα του τραμ Κασομούλη-Σύνταγμα, για το οποίο παραμένει κλειστό, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα