16.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

16.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Ενίσχυση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ζήτησε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

spot_img

Διαβάστε επίσης

«Την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία» ζήτησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Επίσης, στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε ο ΥΕΘΑ με τον τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ, του επισήμανε ότι, για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος των δύο Υπουργείων, θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πριν την συνάντηση των δύο Υπουργών Άμυνας στην Βρυξέλες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε ενημερωθεί από τον Αρχηγό του ΓΕΑ, ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει 70 παραβιάσεις του Εθνικού μας εναερίου χώρου, από τις οποίες 5 ήταν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Μια τακτική, που η Τουρκία συνέχισε και σήμερα, μια μέρα μετά την συνάντηση των δυο υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες , αφού μέχρι το μεσημέρι, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες, την βραχονησίδα Παναγιά , τους Λειψούς και τους Φούρνους.

Για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα , για την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, η ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς υπάρχουν εκατέρωθεν διαφωνίες…

Στη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, εξετάσθηκαν θέματα επιχειρησιακής υφής και αποστολών, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα που αφορούσαν στην ευρωπαϊκή την διατλαντική ασφάλεια. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Σε διμερές επίπεδο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τους ομολόγους του από την Εσθονία κ. Γιούρι Λούικ, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, την Τουρκία κ. Χουλουσί Ακάρ και την Βόρειο Μακεδονίας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Μετά το τέλος της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας να συζητήσω με τους ομολόγους μου τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών Άμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ. Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν κατά προτεραιότητα οι εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, που όπως γνωρίζετε, επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας και αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για μας.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω ότι στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και ζήτησα όπως το σύνολο των Συμμάχων συμβάλλει αναλόγως των δυνατοτήτων τους.

Στο δείπνο εργασίας, υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell. Στη συζήτηση αυτή σημείωσα τη σημασία που αποδίδουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών-μελών, με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον, στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μας, επανέλαβα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της Ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Ακάρ για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Κατέστησα βεβαίως σαφές το ότι, για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα