back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου όπου διαπιστώθηκε το ολοένα αυξανόμενο ρήγμα στις σχέσεις Ε.Ε – ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Διάσκεψη Ασφάλειας Μονάχου: “Εδώ και δεκαετίες η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου έχει λειτουργήσει ως ένα ισχυρό σύμβολο δύναμης των δυτικών συμμαχιών” διατείνεται το Politico. “Η συνάντηση του 2020 πάντως κατέδειξε μια επιταχυνόμενη φθίνουσα πορεία αυτής της δύναμης. Στη διάρκεια της τριήμερης Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε χθες, κατέδειξε τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων – Γερμανίας και Γαλλίας, που τελικά είναι μεγαλύτερες από ποτέ… Οι δύο πλευρές δεν έχουν απλά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη Δύση (απειλές από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Κίνα) βρίσκονται πλέον σε διαφορετικούς δρόμους”. Το πιο ανησυχητικό: Η διαρκώς μειούμενη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, ο πυρήνας δηλαδή της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στις διάφορες παρεμβάσεις τους είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για ό,τι εκείνοι αντιλαμβάνονται ως “αποχώρηση” των ΗΠΑ τόσο από την περιοχή όσο και από τον κόσμο, γενικά.
Με υπονοούμενα και σπόντες για συμμάχους εξελίχθηκαν οι ομιλίες ηγετών και υπουργών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αναφέρει η DW. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κίνας και της Ρωσίας. «Με χαρά σάς αναφέρω ότι ο θάνατος της Διατλαντικής Συμμαχίας είναι υπερβολικά μεγαλοποιημένος. Η Δύση κερδίζει, και κερδίζουμε μαζί» είπε ο Πομπέο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα χρηματοδοτήσει με ποσό έως 1 δισ. δολαρίων ενεργειακά έργα σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία απέναντι στη Ρωσία. Ομως ο αμερικανός υπουργός δεν απέφυγε ειρωνικά σχόλια εις βάρος τόσο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ όσο και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, αλλά και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ. «Τα τελευταία χρόνια έχω δει, όλοι έχουμε δει, δημοκρατικούς ηγέτες να αμφισβητούν την προσήλωση της Αμερικής στη Διατλαντική Συμμαχία και τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής στον κόσμο» δήλωσε ο Πομπέο παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις των τριών πολιτικών με τις οποίες άσκησαν κριτική στην πολιτική του προέδρου Τραμπ, χωρίς να τους κατονομάσει. «Επειδή η Δύση κερδίζει», συνέχισε, «τόσο πολλοί άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά δεν βλέπουμε τους αδύναμους αυτού του κόσμου να ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να φθάσουν μαζικά σε χώρες όπως το Ιράν ή η Κίνα».

Για Λιβύη: Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας να αναμένεται να πιέσει εκ νέου τους Ευρωπαίους ομολόγους του να επιμείνουν σε ό,τι συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, τον περασμένο μήνα. Θέλει η Ε.Ε να αναλάβει την ευθύνη για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που σύμφωνα με τον Μάας έχει παραβιαστεί επανειλημμένως από τότε. Ο Μαας μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοζέπ Μπορέλ επιμένει σε άμεσους και ρεαλιστικούς τρόπους με το οποίους η Ε.Ε θα ξεκινήσει την αποστολή παρακολούθησης παρά τις αντιρρήσεις (κυρίως της Αυστρίας) για την επανέναρξη ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Ο Μάας δήλωσε χθες μετά τη νέα συνάντηση στο Μόναχο στην οποία συμμετείχαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Τουρκία που στηρίζουν διαφορετικές φράξιες στον εμφύλιο πόλεμο, ότι η παρακολούθηση τόσο του εναέριου χώρου όσο και του θαλάσσιου είναι “βασικό κλειδί” από τη στιγμή που οι συγκρουόμενες πλευρές προμηθεύονται όπλα από διαφορετικές γεωγραφικές πλευρές. “Το καθεστώς παρακολούθησης θα πρέπει να προβλέπει τρεις διαφορετικούς τρόπους παρακολούθησης, διαφορετικά η μια πλευρά θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση” είπε ο Μάας. Προειδοποίησε δε ότι η Λιβύη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέα Συρία. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς αποκάλυψε ότι το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται συστηματικά με αποτέλεσμα να «έχει καταντήσει ανέκδοτο». «Όλοι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι περίπλοκο θέμα διότι αυτές οι παραβιάσεις γίνονται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, αλλά πρέπει να ελεγχθούν και να βρεθούν οι υπεύθυνοι» δήλωσε η Ουίλιαμς.
Σε συνέντευξη του στο Politico ο ανώτατος στρατηγός της Ε.Ε, Κλαούντιο Γκρατσιάνο προειδοποιεί ότι αν δεν επαναληφθούν οι στρατιωτικές αποστολές προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων, αυτί θα σημαίνει ότι η Ε.Ε απέτυχε σε ένα ακόμα τεστ σχετικά με τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες. Ο Γκρατσιάνο επίσης είπε ότι “δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά έναν πόλεμο τόσο κοντά στην Ευρώπη”.

Για Δυτικά Βαλκάνια: “Φιλοξενώντας τους γείτονες” Να είστε βέβαιοι… τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ όσο και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είναι προσωπικά αφοσιωμένοι στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. Χθες παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων ενώ σήμερα θα παρατεθεί ειδικό πρόγευμα για τη Διάσκεψη Δωρητών για τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει το Politico.
Λόγος αισιοδοξίας νο 1: Ερωτηθείς για το εάν κάποια χώρα της περιοχής θα ενταχθεί στην Ε.Ε πριν το τέλος της θητείας του – σε λιγότερο από πέντε χρόνια δηλαδή – ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοζέπ Μπορέλ δήλωσε: ελπίζω πως ναι.
Λόγος αισιοδοξίας νο 2: Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ένα καθαρό μήνυμα ότι είναι έτοιμος να αφήσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία λέγοντας ότι η Επιτροπή “έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά” με τη νέα πρόταση της σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε, καθώς συμπεριέλαβε αρκετές από τις επιφυλάξεις του.

Για Μακρόν: Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε το βήμα της Διάσκεψης για να στείλει και εκείνος τα μηνύματά του στη γερμανική κυβέρνηση. Οταν ρωτήθηκε εάν αισθάνεται απογοητευμένος από τη σιωπή της καγκελαρίου Μέρκελ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που της έχει προτείνει, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι ανυπόμονος». Και πρόσθεσε: «Έχουμε προϊστορία στην αναμονή απαντήσεων ο ένας από τον άλλον. Αυτό που είναι σημαντικό για τα επόμενα χρόνια είναι να κινούμαστε πολύ γρηγορότερα σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο γάλλος πρόεδρος διατύπωσε την ένσταση ότι στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, καταγράφηκε «στάση αναμονής σε απαντήσεις», τα επόμενα χρόνια όμως θα πρέπει να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα μια «κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σε άλλο σημείο των όσων είπε στη διάρκεια της Διάσκεψης τάχθηκε εναντίον της μείωσης των δαπανών και της ενίσχυσης του έλεγχου των αγορών από την ΕΕ μετά την δημοσιονομική κρίση του 2008. «Και τα δύο οδήγησαν στο να αισθάνεται κρεμασμένη η μεσαία τάξη στην Ευρώπη» είπε. Αίσθηση προκάλεσε η συνάντηση του Μακρόν με τους συμπροέδρους των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Ανναλένα Μπέρμποκ. Ήταν και πρώτη φορά μετά από προηγούμενο ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα, που όμως δεν έγινε.
Το Παρίσι παρουσίασε τη συνάντηση ως προσπάθεια του γάλλου προέδρου να αναζητήσει εταίρους πέρα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Και σε σχετική ανακοίνωση διευκρίνισε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι το Παρίσι αναμειγνύεται στα εσωτερικά «του πιο στενού μας εταίρου». Σε σημερινές του δηλώσεις στο Μόναχο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συμφώνησε με τον γάλλο πρόεδρο ότι χρειάζονται σαφείς απαντήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία στα επείγοντα προβλήματα της ΕΕ. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός στην αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και σε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις.
Ο Μακρόν πιέζει εδώ και καιρό για μια φιλόδοξη αναδιάρθρωση της ΕΕ έπειτα από την έξοδο της Βρετανίας, που θα περιλαμβάνει βαθύτερη ενσωμάτωση σε οικονομικά και αμυντικά ζητήματα. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης ότι εάν τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κομισιόν τον Μάρτιο σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι θετικά, θα υποστηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις συγκεκριμένες χώρες.

Στο Παρίσι: Ο Μπενιαμίν Γκριβό υποψήφιος με το En Marche για τον δήμο του Παρισίου απέσυρε την υποψηφιότητα του την περασμένη Παρασκευή λόγω ενός βίντεο με το οποίο δημοσιεύθηκαν προσωπικά μηνύματά του με σεξουαλικό περιεχόμενο σε μια άγνωστη γυναίκα. Η κίνηση αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα για τις φιλοδοξίες του Μακρόν σχετικά με τη γαλλική πρωτεύουσα. Η υπουργός Υγείας, Αγκνές Μπιζίν θα ειναι η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος. Στο μεταξύ, ο Ρώσος καλλιτέχνης που κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο συνελήφθη χθες από τις αρχές, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Για Brexit: Ο ειδικός εκπρόσωπος/ σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ φέρεται να πέρασε το Σαββατοκύριακό του ολοκληρώνοντας τις προτάσεις με τις απαιτήσεις της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εταιρική σχέση και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Σήμερα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου ο Φροστ αναμένεται να κάνει μια σπάνια δημόσια εμφάνιση το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Λίμπρ στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις της Ε.Ε σχετικά με τη φορολογία και τις επιδοτήσεις όπως ανέφεραν χθες η Mail και η Sunday Telegraph.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική για την αλιεία… που θα είναι μια από τις πιο δύσκολες συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν δήλωσε στο Μόναχο ότι αναμένει και οι δύο πλευρές να αναζητήσουν όσα περισσότερα μπορούν καθώς οι διαπραγματεύσεις δίνουν το περιθώριο “στον καθένα να υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα”. Είπε επίσης ότι ελπίζει οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα