back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ταξίδι στον… Άρη αυτό το καλοκαίρι!

Διαβάστε επίσης

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκτοξεύσουν φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Hope (Ελπίδα), με προορισμό τον πλανήτη Άρη, με ενδιάμεσες στάσεις το Κολοράντο των ΗΠΑ και την Ιαπωνία!

Προ ημερών, το Hope μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στο Ντουμπάι, με το γιγάντιο ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο Αντόνοφ. Μετά από νέες δοκιμές θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία, από όπου θα εκτοξευθεί για τον Άρη.

Το Hope, το οποίο θα έχει το μέγεθος και το βάρος ενός αυτοκινήτου, αποτελεί την προσπάθεια των Εμιράτων να αποκτήσουν -με τη βοήθεια ξένων εταίρων- διαστημική τεχνολογία ανάλογη με αυτήν της Ινδίας.

Το σκάφος συναρμολογήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Αριζόνα και της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και με τη σύμπραξη μηχανικών και επιστημόνων από τα Εμιράτα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ένα τρίτο της αραβικής ομάδας των μηχανικών αποτελείτο από γυναίκες (κάτι τελείως ασυνήθιστο για τον αραβικό κόσμο), ενώ το 90% είναι έως 35 ετών. Μάλιστα, στην επιστημονική ομάδα των Εμιράτων, που θα μελετήσει τα στοιχεία του Hope από τον Άρη, το 80% θα είναι γυναίκες.

Μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία-ΕΣΣΔ και η Ινδία έχουν στείλει σκάφος γύρω ή πάνω στον Άρη. Στόχος είναι το Hope να φθάσει στον Άρη πριν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια από τη δημιουργία τους. Το όνομα Hope επελέγη ακριβώς για να μεταφέρει στη νέα γενιά του αραβικού κόσμου το μήνυμα της ελπίδας και της υπερηφάνειας. Η αποστολή του χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη διαστημική υπηρεσία των Εμιράτων, η οποία δημιουργήθηκε το 2014, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα