back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μόσχα προς Άγκυρα : Μην διανοηθείτε επίθεση κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας

Διαβάστε επίσης

Η αντιπαράθεση Μόσχας – Άγκυρας για το Ιντλιμπ στην Β.Δ Συρία έχει πάρει πλέον τον χαρακτήρα σύγκρουσης μετά και το αδιέξοδο της συνάντησης το περασμένο Σ/Κ στο Μόναχο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Σεργκέι Λαβρόφ . Σήμερα  την τελευταία λέξη την είπε το Κρεμλίνο προειδοποιώντας την Τουρκία κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης επιχειρήσουν οι δυνάμεις της που δρουν στην βόρειο Συρία κατά των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα παραμένουν σε επαφή, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.

«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ερντογάν). Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε ο Πεσκόφ.

Οι δυο πλευρές η Άγκυρα και η Μόσχα , παρότι στηρίζουν αντίπαλα μέτωπα στην Συρία, συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία όμως έκτοτε η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας .

Είχε προηγηθεί σήμερα στην Άγκυρα ένα μπαράζ προειδοποιήσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο από το βήμα της συνόδου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος ΑΚΡ .  Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας,  θέτοντας μάλιστα ως χρονικό όριο το τέλος του Φεβρουαρίου και ως προϋπόθεση την μη απόσυρση των συριακών δυνάμεων από την περιοχή .

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημέρωσε επισήμως για την αγορά του τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο θα φθάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο . Το «υπέρ-γεωτρύπανο», όπως ο ίδιος ο Ερντογαν το αποκάλεσε, θα έχει δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων όμως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπήκε ωστόσο σε καμία λεπτομέρεια για το μέρος στο οποίο σκοπεύει να διενεργήσει γεωτρήσεις η Τουρκία.

Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao», το οποίο η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου αγόρασε σε δημοπρασία προς 37,5 εκατ. δολάρια.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα