back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον «επικείμενο κίνδυνο της κλιμάκωσης» στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του «επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Τουρκία και τη Ρωσία.

«Δεν μπορώ να αναφέρω καμία πρόοδο προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία ή για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας» είπε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

Παρά τις εντατικές συνομιλίες, «καμία συμφωνία» δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και «αντιθέτως», οι πρόσφατες δηλώσεις «υπαινίσσονται έναν επικείμενο κίνδυνο κλιμάκωσης», συμπλήρωσε ο απεσταλμένος.

Από την πλευρά του, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα περίχωρα της Ιντλίμπ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ διευκρίνισε ότι «οι 500.000 και πλέον εξ αυτών είναι παιδιά».

«Οι άμαχοι φεύγουν υπό φρικτές συνθήκες» κατήγγειλε ο ίδιος.

Μεταξύ των παρεμβάσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γερμανία απηύθυνε έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να αναλάβει δράση προκειμένου να τερματιστεί η σύρραξη.

Η επονομαζόμενη διαδικασία της Αστάνα (με τη συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν) έχει τελειώσει, υπογράμμισε το Βερολίνο, με τη στήριξη του Λονδίνου επί του θέματος, ενώ οι ΗΠΑ διατύπωσαν τη στήριξή τους, στο πλαίσιο του μπραντ ντε φερ Τουρκίας-Ρωσίας, στην Άγκυρα, που έχει αναλάβει, όπως υπενθύμισε η Ουάσιγκτον, σημαντικό βάρος στην υποδοχή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα