back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Nίκη Κεραμέως: « To σχολείο πρέπει να βγάζει στην κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες»

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι αποστολή του σχολείου είναι να βγάζει στην κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες σε θέματα όπως ο εθελοντισμός, ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου και ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, εξέφρασε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.

Εκτίμησε ακόμη ότι έφτασε η ώρα να διαδραματίσει η χώρα καίριο ρόλο στο διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη προαναγγέλλοντας την άφιξη -εντός του Μαρτίου- αντιπροσωπειών από 28 διεθνούς κύρους Παν/μια, όπως το Μπέρκλευ, Χάρβαρντ και Πρίστον, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο Κλασσικών Σπουδών, αλλά και της έρευνας σε σχέση με τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης ,  όπως και άλλα θέματα.

Για το bulling, τις νέες θεματικές και τα νέα προγράμματα σπουδών

Σε ερώτηση αν ενδεχομένως καθυστερεί η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, δεδομένου και σχετικού tweet του Πρωθυπουργού στις 6 Μαρτίου του 2019 ανήμερα της σχετικής παγκόσμιας υπενθύμισης, η υπουργός Παιδείας- με αφορμή και τα πρόσφατα επεισόδια σε σχολεία του Βύρωνα στην Αθήνα, στην Καβάλα και άλλες πόλεις- προανήγγειλε την ένταξη νέων θεματικών, πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

“Ο σχολικός εκφοβισμός είναι σημαντική παθογένεια με διεθνείς διαστάσεις” είπε και προέκρινε ως σημαντικό στοιχείο την πρόληψη και όχι μόνο να γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθηθεί η κοινωνική συνύπαρξη των παιδιών
“Θεωρούμε την πρόληψη καίριο στοιχείο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία νέων θεματικών, που θα μπούν στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο και θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Στοχεύουν στο να δίνεται από το σχολείο μία πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά. Να προετοιμάζονται να βγουν στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες. Αυτές οι νέες θεματικές ξεκινούν πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο αφορούν στον εθελοντισμό, τη σεξουαλική αγωγή, τη πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, στο σεβασμό στον άλλων και στην διαφορετικότητα” σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε και στο θεσμό του καθηγητή – δασκάλου εμπιστοσύνης. Οπως ξεκαθάρισε δεν θα πρόκειται για κοινωνικούς λειτουργούς ήδη υφιατάμενους. “Σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί αυτός ο θεσμός ώστε τα παιδιά να μπορούν να μιλούν πιο εύκολα, να ανοίγονται. Η δουλειά του δεν είναι εκείνη του ψυχολόγου. Θα παραπέμπει άμεσα στους αρμόδιους λειτουργούς εάν διαπιστώσει οτιδήποτε και θα είναι δάσκαλος-καθηγητής ανάμεσα στους διδάσκοντες.”

Προανήγγειλε επίσης, την προετοιμασία νέων προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι θεματικές θα ξεκινούν από το νηπιαγωγείο, θα εφαρμόζονται μέχρι και το Γυμνάσιο και θα συντελούνται με μικρές αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα.
“Θα υπάρχουν νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών για όλα τα μαθήματα από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Είναι χρονοβόρο, αλλά έχει δρομολογηθεί. Μιλάμε για εισαγωγή στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πως θα γίνει και ποιοι θα είναι οι διδάσκοντες.” τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με τις συνεργασίες με διεθνή Πανεπιστήμια

Επισήμανε ότι στόχος του πρωθυπουργού και δικός της προσωπικά είναι να καταστεί η χώρα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και πόλος έλξης φοιτητών που θα έρθουν να σπουδάσουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
“Θεωρώ ότι δεν αξιοποιείται όπως θα μπορούσε το εξαιρετικό μας ανθρώπινο δυναμικό και τα εξαιρετικά πανεπιστήμια της χώρας” είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.
Και τόνισε: “Από τις πρώτες εβδομάδες στην ηγεσία του Υπουργείου, κατέβαλα συστηματική προσπάθεια εντός και εκτός ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων και άλλων. Αποκτήσαμε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ,ώστε να έρθουν αμερικανικά πανεπιστήμια στη χώρα και να διερευνήσουν δυνατότητα συνεργασίας με τα δικά μας πανεπιστήμια, όπως περαιτέρω ανταλλαγές φοιτητών, ερευνητών καθηγητών, διπλά και κοινά προγράμματα.
Κατορθώσαμε να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 28 κορυφαία Παν/μια των ΗΠΑ, όπως το Harvard, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, αντιπροσωπείες των οποίων που έρχονται τέλος Μαρτίου στη χώρα.”

 

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα