back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζήτημα επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων θέτει η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής

Διαβάστε επίσης

Ζήτημα επαναξιολόγησης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων, έθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας που αποτελούσαν βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, επέδωσαν στον κ. Πλιώτα επιστολή -αναφορά της πλειοψηφίας της Επιτροπής, γνωστοποιώντας του την πρόθεσή της να καλέσει προς επανεξέταση τους προστατευόμενους μάρτυρες «Σαράφη» και «Κελέση» εφόσον διασφαλιστεί ότι η κατάθεσή τους θα γίνει με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκη.

Επίσης, οι βουλευτές επισημαίνουν στην επιστολή τους , τις -κατά τη γνώμη τους-καθυστερήσεις και τις παραλείψεις της κ. Τουλουπάκη, την οποία εγκαλούν γιατί δεν μερίμνησε για την αποστολή κρίσιμων εγγράφων στην Επιτροπή.

«Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δώρα Αυγέρη.

Το αίτημα να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους συγκεκριμένους μάρτυρες, επανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά ,δεν θέλουν να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας».

Με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Ειδικότερα, με το έγγραφό τους τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ζητούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκη.

Η επιτροπή στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι «η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Η επιτροπή από κ. Πλίωτα τον και ζητεί να:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για την Τρίτη η προγραμματισμένη για σήμερα, κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να έχουν τον χρόνο να μελετήσουν το πόρισμα της πρώην επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τη Novartis, που αποτελείται από 3000 σελίδες και εστάλη στην Προανακριτική.

Δημήτρης Ράντος – Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα