back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων: «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ»

Διαβάστε επίσης

Στη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου,  που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Θεσσαλονίκη.

«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης με πολύ συγκεκριμένο συμβολισμό, καθώς παραπέμπει στην ομώνυμη Ατζέντας του 2003, που έθεσε άλλωστε τις πρώτες βάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Το παρών θα δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας, Κοσόβου και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.  Θα μετάσχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας,  της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της EE, καθώς επίσης και της Ιταλίας, της Σλοβενίας, αλλά και οι γενικοί γραμματείς Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (EE) θα εκπροσωπηθεί από τη Χέλγκα Σμιντ, γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης της Κομισιόν, Μάσιε Πόποσκι.

Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα την τρέχουσα περίοδο είναι το εάν η ΕΕ θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά και την πρόσφατη δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεθοδολογία της διεύρυνσης. Η πρόταση πάντως καλύπτει πολλές από τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει τη Γαλλία, διά στόματος του ίδιου του προέδρου Εμανουελ Μακρόν, ώστε η διευρυνσιακή μεθοδολογία να γίνει πιο πολιτική.

Στη σημερινή Διάσκεψη πάντως αναμένεται να σταλεί το μήνυμα ότι η Ε.Ε θα πρέπει να αποφασίσει αποφασίσει πριν από τη Σύνοδο του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020 το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τον Μάρτιο του 2020.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα