back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μαχαίρι σε εισακτέους και μετεγγραφές – Τι αλλάζει στην εκπαίδευση

Διαβάστε επίσης

Σε δραστική μείωση των εισακτέων αλλά και των μετεγγραφών από φέτος προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα δημοφιλή τμήματα στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων φέρνει αλλαγές στις πανελλαδικές, επαναφέρειτη βάση του 10, την Τράπεζα Θεμάτων και το θεσμό του σχολικού συμβούλου, εισάγει νέες θεματικές στο σχολικό πρόγραμμα και αναβαθμίζει τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

Μείωση του αριθμού των εισακτέων από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά και δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας σε συνεντεύξεις που παραχώρησε το σαββατοκύριακο. Η μείωση εισακτέων θα ισχύσει κυρίως για τα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται το τελευταίο καιρό στις περιζήτητες σχολές, ο οποίος εντείνεται και με τις μετεγγραφές.

Τα ΑΕΙ διεκδικούν και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, μικρότερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που τελικά αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο φέτος αναμένεται να μην επιμείνουν σε «γενναίες» μειώσεις, καθώς ηΗ χρηματοδότησή τους εξαρτάται άμεσα και από τον αριθμό των φοιτητών που διαθέτει κάθε ίδρυμα.

Πάντως, εφόσον ο τελικός αριθμός των εισακτέων, που θα προτείνουν όλα τα ιδρύματα μαζί, είναι δραματικά μικρότερος από πέρυσι, τότε το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας θα επιβάλει τους δικούς του «αριθμούς», καθώς θα μετρήσει το πολιτικό κόστος και τις σφοδρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία.

Όσον αφορά τις μετεγγραφές, στις σκέψεις τις πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να θεσμοθετηθούν μετεγγραφές δύο ταχυτήτων, και πιο συγκεκριμένα ελαστικότερες από τα κεντρικά σε περιφερειακά και αντίστοιχα δυσκολότερες από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, το νέο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών θα γίνει γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγκαίρως, τηρώντας τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και θα ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες

Η επαναφορά της βάσης του 10 είναι ένα από τα βασικά μελήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Γ΄ Γυμνασίου και από το νέο σχολικό έτος στη Α΄ Λυκείου θα εγκαινιάσουν τη βάση του 10, ως προϋπόθεση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως,στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι να θεσμοθετηθούν βάσεις εισαγωγής «δύο ταχυτήτων», δηλαδή να μην τεθεί βάση του 10 οριζόντια σε όλες τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά να ζητηθεί από τα Πανεπιστήμια να προτείνουν εάν σε και σε ποια τμήματα επιθυμούν να βάλουν μεγαλύτερη ή ακόμα και μικρότερη βάση εισαγωγής.

Η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την πρώτη τάξη του Λυκείου, από την επόμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον αναμένεται να έχουμε κάποιες διορθωτικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής, όπως τον σταδιακό συνυπολογισμό των επιδόσεων των μαθητών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Κομβικής σημασίας είναι και η επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, καθώς μέσα στις αρμοδιότητές του θα περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Αναφορικά με τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία, δημιουργείται αντίστοιχο δίκτυο σε όλη τη χώρα. Αρχικά θα ιδρυθούν 24 Πρότυπα και 38 Πειραματικά με δημόσια πρόσκληση για όλα τα σχολεία.

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση και στη Δευτεροβάθμια με εξετάσεις, όπως σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Σχετικά με τις νέες θεματικές, όπως έχουν προαναγγείλει τόσο η υπουργός, όσο και οι υφυπουργοί της, ξεκινούν πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και μεταξύ άλλων αφορούν στον εθελοντισμό, τη σεξουαλική αγωγή, τις Πρώτες Βοήθειες, την πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, στο σεβασμό στη διαφορετικότητα κλπ., ενώ θα υπάρξουν και νέα Προγράμματα Σπουδών αλλά και νέα βιβλία.

Τέλος, όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν οι Συνέργειες των Ελληνικών με τα ξένα Πανεπιστήμια, οι αλλαγές έχουν να κάνουν με το πλαίσιο οργάνωσης των Αγγλόφωνων Προπτυχιακών Προγραμμάτων σπουδών, και με το πλαίσιο των Μεταπτυχιακών σπουδών.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα