back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πάλμερ: Μονόδρομος η εφαρμογή της Συμφωνία των Πρεσπών για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης

Μονόδρομος είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αν θέλει η Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  Αυτό τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

«Δεν υπάρχει ουσιαστικός δρόμος προς τα εμπρός αν ανατραπούν οι Πρέσπες. Η αποτυχία της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας θα φέρει τη Βόρεια Μακεδονία σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική και επίσης ενδείξεις ότι θα δημιουργήσει προστριβές για τη Βόρεια Μακεδονία και εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Voice of America.

Ο κ. Πάλμερ είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη περίπτωση που το κόμμα VMRO κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα. Αν και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν τοποθετούνται σε εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία άλλων χωρών, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει και τυπικά το 30ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μέχρι τις εκλογές του Απριλίου.

Πάλμερ: Αισιοδοξούμε για ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Εξίσου, όμως, αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία.

Ο κ. Πάλμερ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι οι γαλλικές ανησυχίες έχουν απαντηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε αρνηθεί να συναινέσει στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από πέντε μήνες, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα η γαλλική πλευρά είχε καταθέσει και σχετική πρόταση για την ανανέωση της διαδικασίας εισδοχής των υποψήφιων χωρών.

«Υπάρχουν, λοιπόν, λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Σίγουρα μεταφέραμε στους ευρωπαίους εταίρους μας την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησης του Μαρτίου για να αποδείξει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη παραμένει ανοιχτός», σημείωσε ο κ. Πάλμερ.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα