back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεταναστευτικό: το καλεντάρι της ημέρας – Συνάντηση κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης – Αποκλιμάκωση της έντασης

Διαβάστε επίσης

Προ των ευθυνών τους θέτει η κυβέρνηση τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τα σοβαρά επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Ορισμένοι τοπικοί άρχοντες ανέχονται, αν δεν τα υποδαυλίζουν, τα επεισόδια και τις βίαιες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου έχει αποφασιστεί η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με τον Κώστα Μουτζούρη να χυδαιολογεί κατά του Πρωθυπουργού και να αρνείται τον διάλογο για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Στον αντίποδα αυτών των συμπεριφορών, η κυβέρνηση προχωρά στον σχεδιασμό της, όπως επιμένουν κυβερνητικά στελέχη και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις εργασίες για την δημιουργία των κλειστών κέντρων. «Είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τονίζουν και καλούν να πέσουν οι τόνοι. Κατά την χθεσινή ημέρα τα τηλέφωνα είχαν ανάψει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Χίο και Λέσβο.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Μυτιλήνη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών και ο εγκλωβισμός ανδρών των ΜΑΤ στο στρατόπεδο υπό βροχή μολότοφ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση. «Αν υπήρχε διαφορετική στάση από τους αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο

Τα ΜΑΤ αποχωρούν σταδιακά από τις περιοχές καθώς οι εργασίες για την πρώτη φάση του σχεδίου δημιουργίας των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε χθες -μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη- και σήμερα θα ολοκληρωθεί στη Χίο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν οι επιπλέον δυνάμεις στα νησιά. Πολύ πιθανό όμως να επιστρέψουν στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα και θα ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων οι εργολάβοι που θα τα αναλάβουν.
Στον Μητσοτάκη οι αντιπεριφερειάρχες βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει στο γραφείο του στις πέντε σήμερα το απόγευμα τους αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου – ο περιφερειάρχης έθεσε τον εαυτό του εκτός κάδρου μετά την χθεσινή ακραία και προσβλητική συμπεριφορά του- προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τους καλέσει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι των κατοίκων των νησιών και βάση του αξιώματος τους. «Είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός. Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού καθώς ούτε άλλη πρόταση υπάρχει στο τραπέζι ούτε υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των κλειστών κέντρων.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι της επιτρέπεται να μην δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες αφίξεις μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα δεχόταν καμία επιστροφή. Παράλληλα οι σημερινές άναρχες δομές φιλοξενούν 4πλάσσιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε σχέση με τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν.

Το νομοσχέδιο περί ασύλου

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση θα έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ρυθμίσεις για επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την υποβολή του αιτήματος ασύλου την στιγμή της υπογραφής, την επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγών και θα παρέχει κίνητρα στους δικηγόρους για να εξετάζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τις σχετικές αιτήσεις.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα