back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: αυξάνονται τα κρούσματα – Πρώτο θύμα ο τουρισμός – Έκτακτα μέτρα σε πολλές χώρες

Διαβάστε επίσης

Με την λίστα των χωρών που εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού να ανεβαίνει στις 56, η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επιπτώσεις του, ολοένα και αυξάνεται.

Παράλληλα, αυξάνονται σημαντικά και τα κρούσματα κυρίως στην Ευρώπη και τη Νότια Κορέα. Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ιταλία με τους 17 νεκρούς και την κυβέρνηση της χώρας να προχωρά σε έκτακτα μέτρα, σε συντονισμό με την Γαλλία και την Γερμανία, αλλά και την Ρωσία, καθώς θεωρούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Κορωνοϊός: Απώλειες 22 δις αναμένονται παγκοσμίως στον τουρισμό

Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τον τουρισμό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Όπως υπολογίζεται, η ζημιά που θα γίνει στον τουρισμό, θα φτάσει το ύψος των 22 δις. Παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

«Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισεκ. δολάρια (περίπου 20 δισεκ. ευρώ) στον τομέα», ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές, εξήγησε η Γκλόρια Γκεβάρα του WTTC. Αν μάλιστα η κρίση διαρκέσει σε χρόνο όσο αυτή με τον SARS, τότε εκτιμούν οι αναλυτές πως οι απώλειες μπορούν να φτάσουν τα 49 δις. Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες από τον κορονοϊό θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

Νέα μεγάλη «βουτιά» στα χρηματιστήρια λόγω του κορονοϊού

Με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους πλέον, στα χρηματιστήρια υπάρχει έντονος εκνευρισμός. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Νέα Υόρκη, οι δείκτες έκαναν νέα εντυπωσιακή «βουτιά», με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες. Μέσα σε τέσσερις ημέρες από τις 29.000 μονάδες, έχει πέσει στις 25.766, καθώς παρουσίασε πτώση -4.42%, πέφτοντας σε νούμερα κοντά στην κρίση του 2008.

Ανάλογες απώλειες είχαν και οι δείκτες της τεχνολογίας, και του S&P, ενώ στο Τόκιο, η πτώση που καταγράφηκε πριν το κλείσιμο στον δείκτη Nikkei, φτάνει το -3.11%. Τις χειρότερες απώλειές του εδώ και τέσσερις μήνες παρουσίασε και το χρηματιστήριο της Μόσχας, που είχε πτώση του -4.2%.
Κορονοϊός: Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα κρούσματα παγκοσμίως- Ν. Κορέα και Ιταλία στην κορυφή της λίστας

Στην Κίνα μειώνονται αισθητά μέρα με τη μέρα οι αριθμοί των κρουσμάτων (44 πέθαναν χθες, 2.788 το σύνολο), όπως και των θανάτων, ανά 24ωρο, όμως συνεχίζουν να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Μόνο στη Νότια Κορέα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα, φτάνοντας τον αριθμό των ασθενών στους 2.022, ο μεγαλύτερος που υπάρχει εκτός Κίνας.

Στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών έφτασε ήδη τους 17, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 650, με τον αριθμό να αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο. Η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει προκαλέσει και πολιτικούς τριγμούς, με τον Ματέο Σαλβίνι να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στην βόρεια Ιταλία, όπου έχουν αναβληθεί πολλές δραστηριότητες, ενώ χθες έγινε ποδοσφαιρικός αγώνας για το Europa League μεταξύ της Ιντερ και της Βουλγαρικής Λουντογκόρετς, σε άδειες κερκίδες. Οι παίκτες των δύο ομάδων μάλιστα πήγαν στο γήπεδο φορώντας τις απαραίτητες ιατρικές μάσκες.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Στην Γαλλία, τα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες από 18 έφτασαν τα 38, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οφείλεται στον εντοπισμό των λεγόμενων «ατόμων επαφής»που συνδέονται με προηγούμενα γνωστά κρούσματα, είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως η Γαλλία είναι «έτοιμη για επιδημία».

Επίσης, στην Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν τα 32, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση. Πάντως, 14 από τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό στην Βαυαρία έχουν αποθεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.

Στις ΗΠΑ αν και τα πράγματα παραμένουν… ήσυχα, πάνω από 8.400 άνθρωποι ελέγχονται για τυχόν κρούσματα, με την χώρα να ανησυχεί κυρίως για τις αφίξεις από χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Στην Ισπανία επίσης έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε 17, με ένα μάλιστα να φέρεται πως είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Κορονοϊός: Οι νέες χώρες που προστέθηκαν στη λίστα- 56 συνολικά με κρούσματα

Στην Κίνα μειώνονται αισθητά μέρα με τη μέρα οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων ανά 24ωρο, όμως συνεχίζουν να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτός της Ελλάδας, που βρέθηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα το τελευταίο διήμερο, άλλες οκτώ χώρες προστέθηκαν στη λίστα με επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αφρική βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Νιγηρία. Πρόκειται για το τρίτο μόλις σε όλη την ήπειρο και αφορά πολίτη του Λάγκος, χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρώτο κρούσμα βρέθηκε και στην Λιθουανία, καθώς και στην Ολλανδία, από έναν άνδρα που ταξίδεψε από την Ιταλία. Ταξιδιώτης από την Ιταλία είναι το πρώτο κρούσμα και στην Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και στο Ισραήλ. Στην λίστα έχει προστεθεί και το Σαν Μαρίνο, καθώς και η Λευκορωσία, αλλά και η Νέα Ζηλανδία.

Συνολικά 56 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, έχουν επηρεαστεί από τον κορονοϊό. Συνολικά έχουν μετρηθεί ως τώρα 2.858 θύματα και 83.379 κρούσματα, ενώ έχουν θεραπευτεί και έχουν πάρει εξιτήριο 36.533 άνθρωποι.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα